Προσπαθείς ξανά και ξανά και το μόνο που παρατηρείς στη ζυγαριά σου είναι ο αριθμός που παραμένει σταθερός. Μην ανησυχείς, τα ξέρω τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή! Θυμός, απογοήτευση και απορία για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Τα κύρια ερωτήματα είναι τα εξής: Αφού προσέχω γιατί δεν αδυνατίζω; Από τη στιγμή που κάνω δίαιτα γιατί τα κιλά δεν μειώνονται; Γιατί αγαπητή μου αναγνώστρια το σημαντικό στην απώλεια βάρους δεν είναι μόνο η μείωση του φαγητού και των θερμίδων. Υπάρχουν πολλές αιτίες που στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά σου και που κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις ακόμα!
Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριαδού είναι εδώ για εμάς με σκοπό… να μας ανοίξει τα μάτια! Παρακάτω θα βρεις τις 10 άγνωστες αιτίες που δεν αδυνατίζεις και που ποτέ δεν σου περνούσαν από το μυαλό. Οπότε, ας αφήσουμε την απογοήτευση και το θυμό στην άκρη κι ας συνεχίσουμε το διάβασμα…
- Η υπερβολική μείωση θερμίδων: Μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στο μυαλό σου ότι όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερο θα χάνεις βάρος, αλλά αν το παρακάνεις θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Μειώνοντας τις θερμίδες αρκετά, μειώνεται μακροπρόθεσμα ο μεταβολισμός, ενώ την ίδια στιγμή ο οργανισμός βρίσκεται σε άμυνα και αντιστέκεται στην απώλεια βάρους.
- Η λάθος επιλογή δίαιτας: Δεν ταιριάζουν όλες οι δίαιτες σε όλους και φυσικά δεν μπορούν όλοι να εφαρμόσουν το ίδιο πλάνο διατροφής. Το κάθε σώμα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες.
- Το στρες: Έχει βρεθεί πως επηρεάζει το μεταβολισμό και λόγω της κορτιζόλης που παράγεται προωθεί την αποθήκευση λίπους κυρίως στην κοιλιά.
- Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών: Το να μην τρως φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιθανό να σε δυσκολέψει να χάσεις βάρος, καθώς ο μεταβολισμός για να λειτουργήσει με τον ιδανικό τρόπο έχει ανάγκη όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δώσε μεγάλη προσοχή στη βιταμίνη D.
- Η έλλειψη ύπνου: Προκαλεί επίσης παραγωγή κορτιζόλης με αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά που αναφέρθηκαν (όπως και το στρες). Στην απώλεια βάρους φαίνεται πως έχει επίδραση εκτός από την ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου.
- Η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου: Το πώς θα διαχειριστεί ο οργανισμός τις τροφές εξαρτάται σημαντικά και από το μικροβίωμα του εντέρου. Έρευνες δείχνουν πως για το αδυνάτισμα είναι σημαντική η αποκατάστασή του ειδικά μετά τη μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών.
- Η υπερβολική άσκηση: Ενώ η άσκηση ενισχύει τις καύσεις, η υπερβολική άσκηση ενδέχεται να “κάψει” τους μυς σου και να μη σου επιτρέψει να χάσεις βάρος. Η καταπόνηση εξάλλου, του σώματος σίγουρα δε βοηθάει τις καύσεις.
- Η ορμονική διαταραχή (είτε του θυρεοειδούς είτε των γυναικείων ορμονών): Προκαλεί συχνά κατακράτηση υγρών και δεν επιτρέπει τη μείωση του βάρους.
- Η αφυδάτωση: Το νερό δεν χρησιμεύει μόνο για να χορταίνεις σε ένα πλάνο απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτες βοηθάει σημαντικά στην κάθοδο της ζυγαριάς.
- Η μη τήρηση του προγράμματος διατροφής: Δεν είναι απαραίτητο να χαλάς τη διατροφή σου συνειδητά! Το πιο πιθανό είναι να τσιμπολογάς και να μην το παίρνεις είδηση ή να μην “εκτιμάς” τις ατασθαλίες που κάνεις.