Τα παιδιά με αυτισμό φαίνεται πως καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και έχουν χαμηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και πρωτεΐνης (συγκριτικά με τους συνομήλικους τους). Ακόμη, προτιμούν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (πχ λευκό ψωμί, πίτσα, κέικ, μπισκότα), τα οποία κατά κανόνα είναι περισσότερο γλυκά και συνήθως μπες σε χρώμα.

Συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, Β12, C , ασβεστίου και ψευδαργύρου και αρκετές φορές παρουσιάζουν άρνηση να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, καταλήγοντας να είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικά διατροφή τους…

Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά κάποια στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής:

  • Διατροφή χωρίς γλουτένη ή καζεΐνη. Οι δίαιτες αποκλεισμού μπορεί να είναι ευεργετικές για τα παιδιά που έχουν γαστρεντερικές διαταραχές και διαπιστωμένες αλλεργία σε αυτά τα συστατικά (για τα υπόλοιπα συμπτώματα, τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα).
  • Συμπληρώματα διατροφής όπως ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες (D, συμπλέγματος Β), δείχνουν να οδηγούν σε μία μικρή βελτίωση σε ορισμένες συμπεριφορές.
  • Προβιοτικά (μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων). Ενδέχεται να βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και ίσως στην συμπεριφορά.