Σούζυ ξέρουμε πως τρως σοκολάτα! Όσα πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο σου σνακ (οφέλη – τι δειχνουν οι τελευταιες ερευνες κτλ)

Η σοκολάτα ή αλλιώς η τροφή των θεών είναι ίσως το πιο αγαπητό τρόφιμο στον πλανήτη. Περιέχει θεοβρωμίνη η οποία είναι υπεύθυνη για τις κυριότερες δράσεις της. Η κατανάλωση της σοκολάτας είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής καθώς φαίνεται πως σχετίζεται με τα συναισθήματά μας. Η ζάχαρη, το λίπος και τα υπόλοιπα συστατικά της (θεοβρωμίνη, φαινυλαιθυλαμίνη, σίδηρος, καφεΐνη, τρυπτοφάνη), επιδρούν στον εγκέφαλό μας με παρόμοιο τρόπο με αυτό που δρουν τα κανναβοειδή… Εκτός από την ευφορία που προκαλεί, η σοκολάτα θεωρείται πως τονώνει τον οργανισμό και βοηθά στην εγρήγορσή του… Αυτό που πρέπει να σημειωθεί όμως, είναι πως τα δεδομένα αρχίζουν να μπλέκονται και να τίθενται υπό αμφισβήτηση τη στιγμή που οι επιδράσεις της είναι παροδικές.

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο σε ένα βιβλιοπωλείο, οι  επιστήμονες γέμισαν το χώρο με άρωμα σοκολάτας για να διαπιστώσουν ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις ρομαντικών μυθιστορημάτων ή βιβλίων μαγειρικής κατά έξι φορές! Ο έρωτας και η μαγειρική είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες με τη σοκολάτα. Ο σοκολατισμός είναι φαινόμενο του δυτικού πολιτισμού, το οποίο αφήνει σχετικά αδιάφορους τους κάτοικους της άπω Ανατολής, οι οποίοι φαίνονται να έχουν άλλα αγαπημένα τρόφιμα…

Συχνά αναφέρεται πως η σοκολάτα είναι εθιστική. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται πιθανότατα για μια ψυχολογική και όχι σωματική εξάρτηση. Βέβαια, είναι τόσο έντονος ο εθισμός για αρκετά μεγάλο μέρος το πληθυσμού που έχουν αναγκαστεί να κάνουν διάφορες έρευνες και να χρησιμοποιήσουν placebo αλλά και υποκατάστατα σοκολάτας σε μορφή χαπιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως κανένα υποκατάστατο ή placebo δεν ικανοποίησε τους καταναλωτές με το μοναδικό τρόπο της πραγματικής σοκολάτας. Αυτό τους οδήγησε στο πόρισμα ότι δεν είναι μόνο η σύσταση της σοκολάτας, αλλά και η υφή της, η εικόνα της, η γεύση της και η μυρωδιά της που την καθιστούν άκρως ελκυστική. 

Πέρα από τα κοινωνικά και ψυχολογικά δεδομένα, πολλά και σημαντικά τα οφέλη στην υγεία της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας, το οποίο μεταφράζεται σε κατανάλωση 50-70 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα, (αντιστοιχεί σε ένα σοκολατάκι την ημέρα). Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας παρέχει φωτοπροστασία στον οργανισμό. Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την LDL χοληστερόλη με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η σοκολάτα φαίνεται πως καταστέλλει τον βήχα, έχει αγγειοδιασταλτική δράση, τονώνει τους μυς, και είναι διουρητική. Με μέτρο λοιπόν, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την κατανάλωσή της.