Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη σειρά στην εισαγωγή των στέρεων τροφών, είναι πολύ σημαντική η έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών, κατευθείαν από τον έκτο μήνα. Μάλιστα, σε αρκετά προτεινόμενα προγράμματα βρεφικής διατροφής, συστήνεται να εισαχθούν πρώτα τα λαχανικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τρόφιμα και από αυτό και μόνο προκύπτει η σημασία και η αξία τους. Πάνω στα λαχανικά θα βασιστεί και χτιστεί σταδιακά το βρεφικό και στη συνέχεια παιδικό διατροφολόγιο.  

            Μετά τον πρώτο χρόνο, μέχρι 3 ετών τα παιδιά καλό είναι να καταλώνουν 1 μερίδα λαχανικών καθημερινά, από 4 έως 8 αυτή η μερίδα μπορεί να γίνει και 2 μερίδες, 9 έως 13 συστήνονται 2 με 3 μερίδες και τέλος στην εφηβεία φτάνουμε και τις 4. Τι σημαίνει όμως, μία μερίδα; Σημαίνει 1 φλυτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 2 φλυτζάνια ωμά φυλλώδη λαχανικά (πχ. μαρούλι) ή 1 φλυτζάνι ωμά λαχανικά σε κομματάκια πχ. ντομάτα, καρότο, αγγούρι.

            Τι προσφέρουν όμως τα λαχανικά και είναι τόσο απαραίτητα; 

  • Αρχικά δίνεται μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών που είναι πλούσια βιταμίνη Α ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες. Τέτοια λαχανικά είναι το καρότο, η κολοκύθα, το κολοκύθι, το σπανάκι κ.ά και είναι απαραίτητα καθώς η βιταμίνη Α είναι αντιοξειδωτική, σημαντική για την όραση, το δέρμα και το σχηματισμό των οστών.
  • Τα λαχανικά ακόμη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι σημαντικό για τη σύνθεση του DNA και του RNA, και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, δρώντας προληπτικά στις αναιμίες.
  • Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βρίσκουμε και τη βιταμίνη Κ η οποία σχετίζεται με την πήξη του αίματος και τη βιταμίνη Ε που προστατεύει τους ιστούς και τα αιματικά κύτταρα στον οργανισμό.
  • Τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, περιέχουν και ασβέστιο και με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών και των δοντιών. Κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωσή τους από παιδιά που δε δείχνουν προτίμηση στα γαλακτοκομικά.
  • Στα λαχανικά βρίσκουμε και μαγνήσιο το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία των μυών.
  • Τέλος, τα λαχανικά αποτελούν πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες οι οποίες δρουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά και παρέχουν προστασία για την καρδιαγγειακή λειτουργία.