Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη η τροφή μας είναι το φάρμακο μας. Υπάρχουν λοιπόν αρκετά τρόφιμα τα οποία βελτιώνουν τη μνήμη και βοηθούν την πνευματική μας υγεία:

 • Το ginseng βελτιώνει τη μνήμη και παρέχει καλύτερη νοητική διαύγεια. Είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax Ginseng, που συναντάται σε 8 διαφορετικά είδη. Χρησιμοποιείται ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.
 • Το σαφράν ενισχύει τη διανοητική λειτουργία, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια (λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης που περιέχει).
 • Το gingko biloba είναι ένα φυτό που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
 • Ο αστακός περιέχει αρκετή ποσότητα του αμινοξέος τυροσίνη, το οποίο μεταβολίζεται στον εγκέφαλο και χαρίζει πνευματική ενέργεια και διαύγεια.
 • Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλουν στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία της μάθησης.
 • Το δενδρολίβανο ενεργοποιεί και ενισχύει τη μνήμη.
 • Ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια κύτταρα (νευρώνες) που ελέγχουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του, ανάμεσα σε αυτές και τη λειτουργία της μνήμης. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα εγκεφαλικά, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες βιταμινών που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους καθώς και συνεχή παροχή ενέργειας.
  Το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, που την προμηθεύεται από το αίμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η έλλειψή της διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του. Ο ρόλος της διατροφής είναι η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με συχνά και ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες (τρόφιμα όπως: το ψωμί, τα κράκερ, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, τα φρούτα, οι χυμοί και τα λαχανικά). Μεγάλη σημασία έχει εκτός από το μεσημεριανό και το βράδινο, και τα ενδιάμεσα γεύματα αλλά και το πρωινό. Το πρωινό καλύπτει τις πρώτες μας ανάγκες σε ενέργεια και, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στην καλή πνευματική απόδοση
 • Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το νερό, διότι η αφυδάτωση συνδέεται με έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.
 • Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που φαίνεται από μελέτες ότι ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
 • Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, όταν μάλιστα φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζονται ως αναιμία, επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές μας λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι φυτοφάγοι, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο. Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, αλλά και στο ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα όσπρια. Η έλλειψη σιδήρου σε μια καθοριστική φάση της ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει μόνιμα τις δυνατότητες του εγκεφάλου (iq).
 • Η αυτοσυγκέντρωση εξαρτάται ακόμη από τον ψευδάργυρο. Πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά και το αυγό.
 • Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και τονώνουν τη μνήμη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, που σχετίζεται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας.
 • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα η Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η Ε και η C, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μνήμης μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο και τα διάφορα σπορέλαια. Σημαντικές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, και οι φράουλες.
 • Το φυλικό οξύ ενισχύει τη σκέψη και μπορεί να προσληφθεί από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και από το συκώτι.
 • Η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.