H γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Έχει κατηγορηθεί συχνά στο παρελθόν για την αρνητική της επίδραση, περισσότερο επειδή σχετίζεται με το αυτοάνοσο νόσημα κοιλιοκάκη. Τα τρόφιμα που την περιέχουν ωστόσο, είναι συχνά παχυντικά και γι’ αυτό το λόγο ο αποκλεισμός της θεωρείται καλή ιδέα σε περίπτωση προσπάθειας αδυνατίσματος. Στα υπέρ μιας διατροφής χωρίς γλουτένη, βρίσκεται και ο σημαντικός περιορισμός του γρήγορου και junk food. Ακριβώς επειδή η γλουτένη βρίσκεται στο αλεύρι, αποκλείονται τα περισσότερα παχυντικά φαγητά όπως το σουβλάκι, η πίτσα, το burger και τα περισσότερα γλυκά, για παράδειγμα κέικ, τσουρέκι, αρκετά από τα παγωτά, μπισκότα και πολλά άλλα. Έρευνες δείχνουν πως ο περιορισμός της γλουτένης φαίνεται να βοηθάει στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Από την άλλη πλευρά, αποκλείοντας εντελώς μια τόσο σημαντική ομάδα όπως αυτή των δημητριακών (εφόσον σχεδόν όλα περιέχουν γλουτένη) ενδέχεται να δημιουργηθεί έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β και συνεπώς να εμφανιστούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάθλιψη. Σε γενικές γραμμές, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο δεν θα έπρεπε να αποκλείεται αυτό το τόσο σημαντικό συστατικό από τη διατροφή μας.

Η λακτόζη βρίσκεται στα γαλακτοκομικά και την γνωρίζουμε περισσότερο από την δυσανεξία την οποία εμφανίζουν συχνά οι γυναίκες. Περιορίζοντάς την είναι πολύ πιθανό να μειωθούν τα φουσκώματα και η αίσθηση του σώματος να είναι περισσότερο ανάλαφρη. Για τα άτομα που έχουν μία ιδιαίτερη αδυναμία στα γαλακτοκομικά, με αυτό τον τρόπο θα γίνει και πιο εύκολος ο περιορισμός των θερμίδων με αποτέλεσμα να έχουμε μια ευκολότερη απώλεια βάρους. Από την άλλη πλευρά, αποκλείοντας την λακτόζη ενδέχεται να εμφανιστεί έλλειψη ασβεστίου που σχετίζεται σημαντικά με την υγεία των οστών και των δοντιών. Στις τελευταίες παγκόσμιες συστάσεις υπάρχει περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι καθημερινά, μαζί με περίπου 45 γραμ. τυρί. Το ιδανικό θα ήταν λοιπόν, όχι ο περιορισμός ή αποκλεισμός της λακτόζης αλλά η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες.