Έρευνες έδειξαν ότι το μυστικό για να κρατήσεις τη δίαιτά σου είναι να τρως φαγητά που σου αρέσουν πραγματικά. Το φαγητό εξάλλου είναι πραγματική απόλαυση και αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Από την άλλη μπορεί να σκέφτεσαι ότι τρώγοντας μόνο φαγητά που σου αρέσουν είναι πιθανό να παχύνεις αντί να αδυνατίσεις. Δεν είναι όμως έτσι. Η απόλαυση δεν έχει μόνο να κάνει με τη γεύση μιας τροφής, αλλά και με το πώς αισθάνεσαι αφού την έχεις καταναλώσει. Μπορεί να σου αρέσουν οι πίτσες και τα σουβλάκια, αλλά αν έπρεπε να τρως μόνο αυτά καθημερινά πιθανώς θα βαριόσουν και θα είχες διαρκώς δυσπεψία και βαρύ στομάχι και αυτό από μόνο του θα μείωνε σημαντικά την απόλαυση.

            Τρώγοντας κάτι ανθυγιεινό, στην πραγματικότητα η μισή απόλαυση χάνεται από τις δεύτερες σκέψεις που συνοδεύουν το φαγητό σου: τι το ήθελα τώρα αυτό, θα παχύνω κλπ… Σε κάθε σου γεύμα λοιπόν, είναι σημαντικό να αναρωτιέσαι αν θέλεις να το φας και πώς θα νιώσεις αφού το καταναλώσεις.  Μπορείς ακόμη να κάνεις μια λίστα από τα τρόφιμα που τρως χωρίς ενοχές και πραγματικά σου αρέσουν και να προτιμάς αυτά όταν είσαι σε πρόγραμμα διατροφής. Γράψε για παράδειγμα, τα αγαπημένα σου φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Καλό είναι ωστόσο, να αφήνεις και ένα cheat meal μια στο τόσο για να μπορέσεις να «ξορκίσεις» και κάποια φαγητά που θεωρείς πολύ απαγορευμένα. Προσοχή όμως στην έκφραση: cheat και όχι free εφόσον εσύ έχεις ορίσει τι θα φας τις υπόλοιπες μέρες οπότε δε χρειάζεται να απελευθερωθείς, απλά λίγο να απιστήσεις! Είναι πολύ βοηθητικό το να επικεντρώνεσαι στο τι θα σου προσφέρει η κάθε τροφή για να αισθάνεσαι ακόμα πιο όμορφα.

            Η στέρηση λοιπόν είναι θέμα διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάστασης «δίαιτα». Κάθε όχι που λες στον εαυτό σου, είναι η περιποίηση προς εσένα και όχι ένας περιορισμός. Η δίαιτα είναι η προσωπική σου φροντίδα και ο τρόπος να ασχοληθείς με τον οργανισμό σου. Αν ασχολείσαι διαρκώς με το τι δεν μπορείς να φας λόγω θερμίδων, λιπαρών, ζάχαρης κλπ, θα αναλώνεσαι καθημερινά με ανούσια πράγματα και θα χάνεις την ουσία. Επικεντρώσου σε αυτό που έχει ανάγκη το σώμα σου, δείξε σεβασμό στις ανάγκες σου, άκου την πείνα σου και τον κορεσμό σου και θα βγεις κερδισμένη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να χάνεις βάρος χωρίς να στερείσαι γιατί θα έχεις αποβάλει τον παράγοντα στέρηση από την εξίσωση!