Τι είναι αυτή η κινόα για την οποία γίνεται τόσος λόγος τον τελευταίο καιρό; Πρόκειται για έναν σπόρο ο οποίος το 2011 χαρακτηρίστηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων και γεωργίας ως ο πιο πολύτιμος. Το τρόφιμο αυτό βρέθηκε επίσης στο προσκήνιο, χάρη στην άνθηση των βιολογικών προϊόντων και τη μόδα των χορτοφάγων και της διατροφής χωρίς γλουτένη.

Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό. Τι σημαίνει αυτό: σημαίνει ότι ενώ δεν είναι δημητριακό την καταναλώνουμε με ανάλογο τρόπο καθώς και με τη μορφή άλευρου.. Στη χώρα μας ξεκίνησε να καλλιεργείται μόλις πέρσι.

Η κινόα ανήκει στα superfoods και έχει αναδειχθεί κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη χωρίς αυτή να είναι η μοναδική ιδιότητά της! Θεωρείται πολύ θρεπτικός καρπός, καθώς:

* Περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν την καρδιαγγειακή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την όραση

* Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και στον κορεσμό (σημαντικό για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής)

* Βοηθά στις ημικρανίες λόγω του μαγνησίου και της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2)

* Αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και σιδήρου

* Περιέχει σε μικρότερες ποσότητες ασβέστιο, φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

* Το μαγγάνιο και τα φλαβονοειδή που παρέχει στον οργανισμό, την καθιστούν πολύτιμο αντιοξειδωτικό

* Δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη

* Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό επιτρέπει την κατανάλωσή της από άτομα με διαβήτη

* Είναι αρκετά εύπεπτη

 Η κινόα βρίσκεται στο εμπόριο στη μορφή μικρών κόκκων ή σπόρων και μπορούμε να την καταναλώσουμε όλες τι ώρες της ημέρας μαγειρεύοντάς τη με διαφορετικό τρόπο. Στο πρωινό μπορούμε να την ετοιμάσουμε σα βρώμη, προσθέτοντας μέλι, κανέλλα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο ταιριάζει στις γευστικές μας προτιμήσεις. Στο μεσημεριανό και το βραδινό μπορούμε να τη βράσουμε με νερό για 15-20 λεπτά και να την καταναλώσουμε μέσα σε σαλάτες, να αντικαταστήσουμε το ρύζι στα γεμιστά ή να τη μαγειρέψουμε σαν ριζότο με λαχανικά. Μπορεί να αποτελέσει κυρίως γεύμα αλλά και συνοδευτικό, όπως το πλιγούρι. Η θερμιδική της αξία είναι αντίστοιχη με αυτή του ρυζιού, δηλαδή 1 φλυτζάνι μαγειρεμένης κινόα μας δίνει 222 θερμίδες.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύτιμο και εύκολο στην παρασκευή του υπερ-τρόφιμο που αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία!