Τη μέρα που το diet food βαφτίστηκε healthy food, τα πράγματα έγιναν λίγο πιο πολύπλοκα. Τα γνωστά weight watchers (αν δεν τα γνωρίζεις, κάνε μια ερώτηση στην μαμά σου), η μεγαλύτερη βιομηχανία αδυνατίσματος, ακόμα και αυτή έχει αλλάξει και μετά το rebranding προσανατολίστηκε και καλά προς το wellness. Ξαφνικά οι θερμίδες είναι κακό πράγμα και oι περιορισμοί επίσης. Ο σκοπός είναι η ποιότητα της τροφής να είναι η σωστή και όλα τα άλλα περιττεύουν. Άλλαξε ο μανωλιός και έβαλέ τα ρούχα του αλλιώς… με λίγα λόγια. Όντως δεν έχουν σημασία οι θερμίδες;

Σίγουρα διανύουμε μία σαφώς καλύτερη κατάσταση διατροφικά από ότι στο παρελθόν. Αυτό όμως δε σημαίνει πως όποιος θέλει να αδυνατίσει μπορεί απλά να τρώει υγιεινά, ειδικά όταν τα υγιεινά συχνά έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ανθυγιεινά. Ο μεταβολισμός, τα σούπερ foods, τα αντιοξειδωτικά, τα προβιοτικά, η αποτοξίνωση, τα smoothies, ακούγονται καλύτερα από την ταπεινή δίαιτα. Τα καλά λιπαρά είναι όπως τα χαρακτηρίζει η λέξη καλά, δίνουν όμως τις ίδιες θερμίδες με τα κακά, δηλαδη 9 kcal ανά γραμμάριο ανεξάρτητα από το είδος του λιπαρού. Επίσης, οι καλοί υδατάνθρακες είναι καλύτεροι από τους κακούς και σίγουρα μεταβολίζονται πιο εύκολα από την οργανισμό, αλλά και πάλι έχουν τις ίδιες θερμίδες!

Το ζήτημα είναι πως όλα ξεκινούν και τελειώνουν στον κοινό παρονομαστή αδυνάτισμα, ακόμα και αν αυτή η λέξη δεν ακούγεται πουθενά. Σε συνδυασμό μάλιστα, με το κίνημα για την θετική εικόνα σώματος, έρχονται να μας καταρρίψουν την έννοια της δίαιτας και να την καταστήσουν αρκετά ντεμοντέ, τη στιγμή που τις περισσότερες φορές ο στόχος για ένα πιο καλλίγραμμο σώμα είναι πάντα παρών. Γιατί να θέλω εξάλλου να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου αν δε με ενδιαφέρει να χάσω βάρος; Είναι πιο εύκολο να θέλω να αποτοξινωθώ από το να θέλω να αδυνατίσω. Τουλάχιστον το να το παρουσιάζω έτσι, μου το κάνει περισσότερο εύκολο. Και τελικά τι έχει σημασία; Να βρω ένα μοτίβο που να το ακολουθώ με κέφι και να με κάνει να αισθάνομαι καλά. Να προσέχω τι τρώω ανεξάρτητα από το βάρος μου. Να γνωρίζω τι κάνω ακόμα και αν θέλω να το βαφτίσω αποτοξίνωση!