Το χειμώνα παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα όπως χαμηλά επίπεδα ενέργειας, δυσκολίες στον ύπνο και ευερεθιστότητα (S.A.D. είναι το ακρωνύμιο του Seasonal Affective Disorder, ενός συνδρόμου που πλήττει πολύ κόσμο το χειμώνα).

Τι βήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου αυτό το χειμώνα;

-Αρχικά θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι επαρκή καθώς αυτό σχετίζεται σημαντικά με τη διάθεση. Μάλιστα, και εφόσον η συγκεκριμένη βιταμίνη συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου, ο χειμώνας μπορεί να είναι υπεύθυνος για μειωμένη D στον οργανισμό σου. Φρόντισε να καταναλώνεις γαλακτοκομικά και λιπαρά ψάρια και όσο μπορείς να εκτίθεσαι στον ήλιο.

-Προσπάθησε να δραστηριοποιηθείς. Αν το ξέρεις πως κάθε χρόνο σε πιάνει αυτό το σύνδρομο, καλύτερα να δράσεις προληπτικά παρά διορθωτικά. Βρες μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή κάποιο χόμπυ για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου και τον εαυτό σου για να βγει από αυτό το μοτίβο.

– Μην πέσεις στην εύκολη παγίδα των υδατανθράκων. Σίγουρα κανείς δε σκέφτεται την υγιεινή διατροφή όταν είναι πεσμένος. Τρώγοντας όμως, μακαρόνια και πατάτες (ειδικά βράδυ που πέφτει και η διάθεση), μπορεί αρχικά να αισθανθείς καλύτερα, αλλά με τη διαταραχή του σακχάρου τελικά να νιώσεις χειρότερα και σταδιακά να βάλεις και κιλά.

– Προσπάθησε να αποφύγεις το junk food, το αλκοόλ, την πολλή ζάχαρη και γενικότερα τις υπερβολές. Με ένα στομάχι επιβαρυμένο και κακής ποιότητας φαγητό, θα επηρεάσεις αρνητικά τον ύπνο σου, τη ζυγαριά και σίγουρα τη διάθεσή σου

-Προσπάθησε να διατηρήσεις ή να διορθώσεις το βάρος σου. Σε μια περίοδο που δεν έχεις το άγχος της παραλίας είναι η ώρα να αλλάξεις και να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Αν περιποιηθείς το σώμα σου, θα αλλάξει η ψυχολογία σου ανεξάρτητα από τον καιρό

-Τα τρόφιμα σύμμαχοι της καλής διάθεσης:

  • Το γάλα, η βρώμη, η μπανάνα, η σοκολάτα και ειδικά η μαύρη, τα πουλερικά, το ρύζι και το γιαούρτι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης.
  • Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν τυροσίνη η οποία οδηγεί στο σχηματισμό της ντοπαμίνης και οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Β5, η έλλειψη της οποίας έχει βρεθεί πως σχετίζεται με στρες και άσχημη διάθεση.
  • Ο καφές, το πράσινο τσάι και το κακάο περιέχουν καφεΐνη η οποία μας προσφέρει γρήγορη τόνωση και εγρήγορση.
  • Τα μήλα, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου και εμποδίζουν την εμφάνιση κατάθλιψης.
  • Τα λιπαρά ψάρια, χάρη στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που περιέχουν, συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο σολωμός είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για τη διάθεση, λόγω της βιταμίνης Β12, που σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης και την περιεκτικότητα σε DHA και ΕΡΑ, κάποιων λιπαρών οξέων που μειώνουν το στρες
  • Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι αντικαταθλιπτικό
  • Το αβοκάντο οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών λόγω των λιπαρών οξέων του
  • Τα μούρα βοηθούν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.
  • Τα αυγά είναι φυσικά αντικαταθλιπτικά χάρη στη βιταμίνη D και τη Β12, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση της σεροτονίνης.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο:

Πρωινό:

1 ποτήρι γάλα με βρώμη, ψιλοκομμένη μπανάνα, και ξηρούς καρπούς

Δεκατιανό:

Καφές ή πράσινο τσάι ή κακάο

1 μήλο

Λίγη μαύρη σοκολάτα

Μεσημεριανό:

Κάποιο λιπαρό ψάρι (πχ. σολωμός ή σαρδέλλες) ή κοτόπουλο ψητό

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο

Ρύζι (κατά προτίμηση καστανό)

Απογευματινό:

Γιαούρτι με μούρα

Βραδινό:

Ομελέτα με λαχανικά ή σαλάτα με φέτες γαλοπούλας ή κάποιο σάντουιτς με κοτόπουλο