Παρόλο που χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες, τα τρόφιμα που φαίνεται πως πυροδοτούν πιο συχνά τις ημικρανίες είναι ο καφές, η σοκολάτα, το τυρί και το αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί). Ιδιαίτερα επιβαρυντική φαίνεται να είναι η αφυδάτωση, και η υπογλυκαιμία μετά από πολλές ώρες νηστείας.

Συχνά επίσης, αναφέρεται πως ορισμένα άτομα επιβαρύνονται από κάποια φρούτα (π.χ. μπανάνα, ανανάς) και κάποια πρόσθετα τροφίμων.

Συνεπώς, το πιο σωστό είναι να κρατάμε ημερολόγιο για να εντοπίσουμε τι μπορεί να μας ενοχλεί.