Ας μάθουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της παλινδρόμησης

  • Συστήνεται η αποφυγή μεγάλων γευμάτων σ συνδυασμό με υγρά. Αντίθετα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν πολύ (ακόμα και το να μοιραστούν τα κυρίως γεύματα σε δύο δόσεις)
  • Καλό είναι να αποφεύγονται: τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, η ντομάτα, ο καφές (και ο ντεκαφεινέ), το λεμόνι, τα εσπεριδοειδή, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, οι ξηροί καρποί, τα τηγανιτά, τα κοκκινιστά και sos το κάπνισμα
  • Μετά το τελευταίο γεύμα καλό είναι να μεσολαβούν τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι την κατάκλιση. Φαίνεται πως η ανύψωση του κρεβατιού κατά 20-30 εκατοστά βοηθά ( ενώ τα επιπλέον μαξιλάρια όχι)
  • Τα στενά και σφιχτά ρούχα/ ζώνες επιβαρύνουν πολύ την παλινδρόμηση
  • Καλό είναι τα υγρά να καταναλώνονται μεταξύ γευμάτων και όχι μαζί με αυτά
  • Συστήνεται τέλος, συμπλήρωμα βιταμίνης C λόγω περιορισμού των εσπεριδοειδών (αν είναι σε αναβράζοντα δισκία θα πρέπει να μείνουν λίγη ώρα για να φύγει ο ανθρακικό)

Τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη της παλινδρόμησης : δημητριακά ολικής άλεσης (πχ. βρώμη, καστανό ρύζι), λαχανικά με ρίζες (πχ. καρότα, γλυκοπατάτες),πράσινα λαχανικά, αλκαλικά τρόφιμα (πχ. πεπόνι, κουνουπίδι) και τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό (πχ. αγγούρι, σέλινο)