Κουράστηκες να νιώθεις κουρασμένη; Η energy diet των 4 εβδομάδων θα σου δώσει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να έχεις καλή διάθεση και ενεργητικότητα όλο το χειμώνα. (Ναι, θα χάσεις και 1-2 κιλά!)

Πρόγραμμα 7 ημέρων + συνταγές 

Μία “δίαιτα ενέργειας” 4 εβδομάδων που θα κάνεις σε δύο φάσεις είναι αυτό που χρειάζεσαι για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου για όλο το χειμώνα. Στόχος αυτής της δίαιτας είναι να προσφέρει στον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που θα κάνουν το ανοσοποιητικό σου να λειτουργεί στο φουλ και θα ξυπνάς γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση κάθε μέρα. 

Πώς λειτουργεί η δίαιτα

Ξεκινά με μια αποτοξίνωση και στη συνέχεια παρέχεις τα σωστά «καύσιμα» στο σώμα σου. Καύσιμα  σε αυτή την περίπτωση είναι οι τροφές που χρειάζεσαι για να γίνεται αποτελεσματικά η διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό σου, η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνεις. Η δίαιτα αποτοξίνωσης σπάει σε δύο φάσεις, με κάθε μία φάση να διαρκεί δύο εβδομάδες. Η πρώτη φάση εστιάζει στην αποτοξίνωση και η δεύτερη στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας του οργανισμού σου. 

Φάση Α: Αποτοξίνωση

Βγάλε από την καθημερινότητά σου όλα τα διεγερτικά: καφεΐνη, αλκοόλ, ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές και κόκκινο κρέας και αντικατάστησέ τα με φρέσκους χυμούς, ροφήματα από βότανα και «καθαρές» τροφές. 

Πρακτικές συμβουλές

Τις Κυριακές σχεδίασε τα γεύματα της εβδομάδας και μαγείρεψε μια σούπα και ένα βραστό κρέας που θα έχεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για τα κυρίως γεύματα?/ δείπνα της εβδομάδας. 

Πριν το πρωινό, πίνε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό λεμονιού ή μια κουταλιά μηλόξυδο, ένα φρούτο και ένα χυμό λαχανικών. 

Στη διάρκεια της ημέρας, προσπάθησε να πίνεις δύο λίτρα – νερό ή αφεψήματα από βότανα. 

Κάθε βράδυ, πριν το φαγητό, τρώγε μια μικρή σαλάτα ή ένα πιάτο χορτόσουπα χωρίς πατάτα και χωρίς λάδι.

Στις 2? (4) εβδομάδες, μην τρως κόκκινο κρέας, σταρένια τρόφιμα και γαλακτοκομικά.

Προσπάθησε να τρως αργά, να μασάς καλά την κάθε μπουκιά και να απολαμβάνεις τις γεύσεις. 

Δώσε στο σώμα σου αρκετό χρόνο και χώρο για να απαλλαγεί από το στρες. Η άσκηση, μερικές συνεδρίες διαχείρισης του άγχους, ο καλός ύπνος και ένα δομημένο καθημερινό πρόγραμμα θα σε βοηθήσουν. 

Φάση Β: Εδώ αρχίζεις να επανεισάγεις σταδιακά τα επεξεργασμένα σιτηρά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά (εκτός από αγελαδινά) στη διατροφή σου, ενώ επιτρέπεται να τρως περισσότερους υδατάνθρακες. 

Η διατροφή σου 

Τροφές που συστήνονται 

Φρούτα και λαχανικά: Όσα θέλεις! Στις καλύτερες επιλογές σου συμπεριλαμβάνεται το μαρούλι, η ρόκα, το αντίδι, το νεροκάρδαμο, το αντίβ, οι αγκινάρες, τα καρότα, τα σέλερι, τα παντζάρια, ο αρακάς, τα φασόλια, οι φύτρες αλφάλφα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και από φρούτα το γκρέιπφρουτ, τα μήλα και τα αχλάδια και πορτοκάλια.

Σπόροι και ξηροί καρποί: Τρώγε μια ποικιλία από ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους (ειδικά λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο)

Πλήρη σιτηρά και υγιεινούς υδατάνθρακες: Στα πλήρη σιτηρά συμπεριλαμβάνεται η βρόμη, το φαγόπυρο, το κριθάρι και το καστανό ρύζι. Απόφυγε τους υδατάνθρακες στο δείπνο εκτός κι αν ασκείσαι πολύ ή έχεις πολύ δραστήρια δουλειά.

Ροφήματα: Νερό, αφεψήματα βοτάνων και χυμό από σιταρόχορτο. 

Πρωτεΐνη: Στις καλές επιλογές συμπεριλαμβάνονται τα βιολογικά αβγά, το tofu, τα θαλασσινά και ψάρια (φρέσκα και καταψυγμένα) όπως σαρδέλες, σολομός, τόνος, καλαμάρια και μύδια, και άπαχα κρέατα όπως φιλέτα βιολογικού κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κιμάς από βιολογικό κοτόπουλο. 

Οι τροφές που είναι καλό να περιορίσεις

Γαλακτοκομικά: Απόφυγε το αγελαδινό γάλα και τυρί. Τις εβδομάδες 3 και 4 μπορείς να βάλεις στο διαιτολόγιό σου κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και τυρί και γιαούρτι με λίγα λιπαρά. Μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις γάλα σόγιας ενισχυμένο με ασβέστιο, γάλα βρόμης και γάλα ρυζιού.

Σιτάρι: Απόφυγε το σιτάρι στη φάση 1. Δοκίμασε εναλλακτικά ψωμί και σιτηρά από σπελτ, καμούτ, ρύζι και φαγόπυρο. Στη φάση 2, μπορείς να τρως σιτηρά και ψωμί με σόγια, λιναρόσπορο και σίκαλη.

Τροφές που είναι καλό να αποφεύγεις

Βούτυρο, μαργαρίνη και φτηνά λάδια: Προτίμησε αλείμματα με βάση τους σπόρους, όπως ταχίνι και αβοκάντο και ψυχρής έκθλιψης καλής ποιότητας έλαια, όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και έλαια από ξηρούς καρπούς. 

Ζάχαρη: Μείνε μακριά από τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα τεχνητά γλυκαντικά. Στη θέση τους χρησιμοποίησε μέλι, σιρόπι αγαύης και σφενδάμου. 

Τσάι, καφέ και αλκοόλ: Εναλλακτικά πίνε πολύ νερό, αφεψήματα και χυμούς φρούτων και εναλλακτικό «καφέ» από καρπούς ή όσπρια. 

Τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά. 

Το μυστικό της επιτυχίας

Αφιέρωσε 10 λεπτά την Κυριακή για να σχεδιάσεις τα γεύματα της εβδομάδας και να γράψεις μια λίστα για τις αγορές σου. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να τρως σωστά και σύμφωνα με τη δίαιτα, ενώ θα γλιτώσεις πολύ άγχος από την καθημερινότητα. 

Για να αντισταθείς καλύτερα στις λιγούρες για κάποιες τροφές που αποκλείονται στο πρώτο μισό της δίαιτας, απλά μην τις έχεις στο σπίτι και φρόντισε να είναι τα ντουλάπια σου γεμάτα με υγιεινές εναλλακτικές επιλογές. 

Αν βγεις έξω για φαγητό αυτές τις δύο εβδομάδες προτίμησε σαλάτα με ψητό κοτόπουλο (ή καλαμάκια αν πρόκειται να παραγγείλεις)

Ιδέες για τα γεύματα της εβδομάδας

Πρωινό

Ομελέτα με 2 αβγά, με μαϊντανό, βασιλικό, baby σπανάκι και ψιλοκομμένες πιπεριές. 

Ψωμί σίκαλης ή από αλεύρι spelt με μαρμελάδα χουρμά (1 φλ. χουρμάδες που θα έχεις μουλιάσει όλη τη νύχτα σε 1/2 φλ. νερό φίλτρου και μετά θα έχεις λιώσει στο μούλτι). 

Μεσημεριανό

Τορτίγια καλαμποκιού ολικής στη Φάση 2, με βραστό ή ψητό κοτόπουλο, βλαστάρια άλφαλφα, παντζάρι και μαρούλι.

Ψητή γλυκοπατάτα με κόκκινα φασόλια, salsa, ντομάτα και ανάμικτη πράσινη  σαλάτα. 

Δείπνο

Ψητό καλαμάρι με καστανό ρύζι και ασιατικά πράσινα σαλατικά.

Ψητό κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα με καρότο, αγγουράκι, φρέσκο κρεμμύδι πιπεριά, ντομάτα, και ντρέσινγκ μουστάρδα και λευκό ξύδι.