Η βρώμη είναι ένα δημητριακό λίγο παρεξηγημένο κυρίως για τη γεύση του…Αρχικά να σας πω πώς τη μαγειρεύω στο σπίτι και μου φαίνεται αρκετά εύγευστη:

Σε ένα κατσαρλάκι βάζω ένα ποτήρι γάλα + 3 κουτ. της σούπας βρώμη + 1/2 μπανάνα ή 1 μήλο ψιλοκομμένα + 1 κουτ. του γλυκού μέλι. Μόλις αρχίσει να χυλώνει το βγάζω από τη φωτιά και πασπαλίζω με κανέλλα. Θυμίζει ρυζόγαλο και είναι αρκετά χορταστικό είτε για πρωινό είτε για βραδινό!

Μια ακόμη συνταγή που δοκίμασα και με ενθουσίασε ήταν οι εναλλακτικές κρέπες: 2 ασπράδια αυγού + 2 κουτ. της σούπας βρώμη σε αντικολλητικό τηγάνι. Σερβίρουμε με μέλι ή με μερμελάδα ή με ταχίνι κλπ.

Μια άλλη καλή ιδέα για να εντάξουμε τη βρώμη στο διαιτολόγιό μας είναι να αντικαταστήσουμε στις διάφορες συνταγές για κέικ ή μπισκότα, ένα μέρος από το αλεύρι με βρώμη (κατ’όγκον, δηλαδή 1 φλυτζάνι αλεύρι με 1 φλυτζάνι βρώμη). Μετά από διάφορους πειραματισμούς μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό και μάλιστα βγαίνει και πολύ αφράτο.

Τι κάνει όμως τη βρώμη τόσο πολύτιμη για τον οργανισμό μας; Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σε διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες όπου απαγορεύονται οι υδατάνθρακες, μόνο η βρώμη βρίσκει μια θέση! Τα οφέλη της είναι τα εξής:

  • Βοηθάει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β
  • Χάρη στις φυτικές ίνες βοηθά τόσο στη ρύθμιση του σακχάρου όσο και στη μείωση της χοληστερόλης
  • Βοηθά ακόμη στον κορεσμό και κατά συνέπεια είναι σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα