Η κολοκύθα είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Χάρη στην όμορφη εμφάνισή της, στο εντυπωσιακό χρώμα της και στο… thanksgiving, έχει εισβάλει για τα καλά στην κουζίνα μας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική περιεκτικότητά της σε Β-καροτίνη, ένα συστατικό το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση. Περιέχει ακόμα, βιταμίνες C, E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, χαλκό και ω-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση προσφέρει, είναι ιδανική σε περίπτωση διατροφής καθώς είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά και οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι σύνθετοι. Προσφέρει μόλις 26 kcal ανά 100 γραμ.

Οι θετικές επιδράσεις της:

  • Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Φαίνεται ότι ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και την καλή υγεία του στομάχου.
  • Έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μπάρες-pumpkin pie

Υλικά:

100 γρ. βούτυρο ή λάδι

1 αυγό

¾ φλ. ζάχαρη μαύρη (όχι καστανή)

¾ φλ. πουρέ κολοκύθας*

2 βανίλιες

1 κ. γλ. κανέλα

½ κ. γλ. γαρύφαλλο

½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο

1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(προεραιτικά 1 κ.σ. κανέλα + 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη για πασπάλισμα, πριν το ψήσιμο)

*βράζουμε την κολοκύθα ή την ψήνουμε στον ατμό και την αλέθουμε στο μπλέντερ.

Εκτέλση: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 170 C (επιλέγουμε ταψάκι περίπου 20*20). Μόλις κρυώσει κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε!