Υπάρχουν φορές που τυχαίνει να χαλάσουμε το πρόγραμμα διατροφής μας. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα θα πρέπει να σκεφτούμε πως τώρα που παραστρατήσαμε χάθηκε όλη μας η προσπάθεια, και να συνεχίσουμε να τρώμε χωρίς μέτρο και χωρίς λογική. Ο οργανισμός μας καταλαβαίνει αν καταναλώσαμε μια πάστα ή μια ολόκληρη τούρτα. Ας μην ξεχνάμε ότι για να βάλουμε ένα κιλό χρειάζεται να καταναλώσουμε 7.000 θερμίδες περισσότερες από αυτές που καίμε. Με αυτή τη λογική, με μια πάστα που έχει 500 θερμίδες σίγουρα δε χάθηκε όλη η προηγούμενη συνέπειά μας. Θα πρέπει λοιπόν, να ανασυγκροτούμαστε και να συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει.

Μια ακόμα έννοια του “όλα ή τίποτα” παρατηρείται συχνά σε κάποια “απαγορευμένα” τρόφιμα. Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ενοχοποιήσει κάποιες τροφές και θεωρούμε πως όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα δε θα πρέπει να τις καταναλώνουμε γιατί δε θα μπορέσουμε να αρκεστούμε σε μικρή ποσότητα ή γιατί αυτές είναι ικανές να μας κάνουν να ξεφύγουμε εντελώς από το πρόγραμμά μας. Η δική μου συμβουλή είναι να προσπαθούμε να εντάσσουμε μικρές ποσότητες από τα τρόφιμα που μας αρέσουν κατά τη διάρκεια της δίαιτας, ακόμα και αν αυτά είναι “παχυντικά”. Κάτι τέτοιο θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια στη συνέπειά μας, καθώς δε θα εξαντληθούμε από το μόνιμο γευστικό περιορισμό ενώ συγχρόνως δε θα κάνουμε και ξεσπάσματα από τη στέρηση όσων μας αρέσουν. Σε σχέση με την ποσότητα, καλό είναι να σκεφτόμαστε πως είτε φάμε μια-δυο μπουκιές από το αγαπημένο μας γλυκό είτε όλο το βάζο, αυτό θα έχει την ίδια γεύση! Επίσης, είναι αρκετά καθησυχαστικό να σκεφτόμαστε πως θα δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να απολαύσει ξανά το αγαπημένο του φαγητό κατά τη διάρκεια της δίαιτας, ώστε να μας αρκεί και μια μικρή μερίδα από αυτό. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε ότι θα φάμε πχ. σουβλάκι σε 3 μήνες, είναι που αν βρεθούμε σε σουβλατζίδικο ή σε μια παρέα που μπορεί να παραγγείλει στο σπίτι, μπορεί να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να φάμε περισσότερο και από από αυτό που θα τρώγαμε αν δεν ήμασταν σε διατροφή. 

Όλα τα φαγητά μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής, με μέτρο, και με αυτόν τον τρόπο είναι και μια καλή ευκαιρία να τα απενοχοποιήσουμε.