ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;

Ορισμός: παθολογική ψυχική κατάσταση που κλιμακώνεται από την έντονη δυσφορία ως τον πανικό, και της οποίας προηγούνται συνθήκες πραγματικής ή συμβολικής απειλής…

Ναι, μας παχαίνει γιατί: Κάτω από συνθήκες έντονου στρες, έχει παρατηρηθεί ότι πολλά άτομα τείνουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού ακόμα και όταν δεν πεινούν. Οι συχνότερες επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τρόφιμα πλούσια σε λίπος όπως τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα τσιπς κλπ. Η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών όμως, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, κατάθλιψη και ακόμα περισσότερο άγχος.

Είδη παχυσαρκίας: Υπάρχουν δύο είδη παχυσαρκίας, η ανδροειδής και η γυναικοειδής. Η ανδροειδής ή κοιλιακή παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από αυξηµένο ενδοκοιλιακό λίπος, ενώ η γυναικοειδής ή περιφερική παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από αυξηµένο λίπος κυρίως στην περιοχή των γλουτών. Η σηµαντική διαφορά αυτών των δύο ειδών έγκειται στην κατανοµή του σωµατικού λίπους. Το αυξηµένο ενδοκοιλιακό λίπος είναι ένας σηµαντικός, και ανεξάρτητος από την ολική παχυσαρκία, παράγοντας κινδύνου για την εµφάνιση υπερλιπιδαιµίας, υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσηµάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδους διαβήτη.

Ναι, μας παχαίνει γιατί: Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το άγχος αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα για την εμφάνιση κοιλιακής παχυσαρκίας. Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες, την παχυσαρκία και το ενδοκοιλιακό λίπος. Γι’ αυτό το λόγο είναι πλέον συνηθισμένο να βλέπουμε άτομα φυσιολογικού βάρους, τα οποία όμως έχουν αυξημένο βάρος στην περιοχή της κοιλιάς. Έχει βρεθεί ακόμη, ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους προκαλεί αύξηση τόσο του στρες όσο και της συσσώρευσης ενδοκοιλιακού λίπους λόγω μιας ορμόνης που εκκρίνεται, της κορτιζόλης.

Συστήνεται:

  • Περιορισμός του συνολικού διατροφικού λίπους και ιδιαίτερα του κορεσμένου
  • Μείωση του στρες