1. αν δε φάω θα χάσω περισσότερο. Είναι βαθιά ριζωμένη πεποίθηση που δύσκολα μπορείς να αποβάλλεις. Κι όμως, μπαίνοντας σε κατάσταση ασιτίας, βάζεις αυτόματα και τον οργανισμό σε φάση άμυνας και οι καύσεις περιορίζονται. Καλό είναι να ξεγελάς το σώμα σου, με μικρά γεύματα ώστε να ενισχύεις τις καύσεις σου.
  2. υπάρχουν κάποια τρόφιμα που τα τρώμε απεριόριστα. Τα πάντα, με εξαίρεση το νερό, έχουν θερμίδες. Ακόμα και το μαρούλι. Το κύριο ζήτημα, ωστόσο δεν είναι οι θερμίδες στην έννοια του απεριόριστου, όσο το γεγονός ότι εκπαιδεύεις το στομάχι σου να ικανοποιείται με μεγάλες ποσότητες και αυτό μακροπρόθεσμα θα σε δυσκολέψει να περιοριστείς σε μικρότερη ποσότητα κάποιου παχυντικού φαγητού.
  3. δεν τρώμε μετά τις 8. Αυτή η οδηγία υπήρχε για πολλά χρόνια, αλλά προφανώς απευθυνόταν σε άτομα που είχαν ένα φυσιολογικό ωράριο και κατά πάσα πιθανότητα έπεφταν για ύπνο νωρίς. Αν κοιμάσαι μετά τις 12, όπως ο περισσότερος κόσμος, δε θα σου φτάσει το γεύμα των 8 και είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο, κάποιες φορές να μην μπορέσεις να αντισταθείς και να χαλάσεις τη διατροφή σου. Το να μην τρως μετά τις 8, ίσως σε οδηγήσει και στο να φας περισσότερο μέχρι τότε για να αντέξεις! Καλό είναι λοιπόν, να ρυθμίζεις τα γεύματά σου, ανάλογα με το πρόγραμμα της ημέρας σου.
  4. αν πάω γυμναστήριο θα κάψω ό,τι έχω φάει. Το γυμναστήριο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων, αλλά σίγουρα λιγότερο από αυτό που φαντάζεσαι. Σε μια επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους, η δίαιτα είναι το 80% και μόλις το 20% είναι η γυμναστική. Για να καταλάβεις το πόσο δεν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, αρκεί να σκεφτείς πως μια σοκολάτα σου δίνει 500 θερμίδες και μια ώρα στο γυμναστήριο κοντά στις 200.
  5. μια cheat day δεν αλλάζει το αποτέλεσμα της εβδομάδας. Μια cheat day μπορεί να πάει πίσω την προσπάθειά σου, καθώς ένα κιλό για να χαθεί απαιτούνται 7000 θερμίδες. Ας σκεφτούμε λοιπόν, το σενάριο στο οποίο πας για brunch και τρως ένα burger με τις πατάτες του, μισή μερίδα pancakes με σοκολάτα και το βράδυ 4 κομμάτια πίτσα. Δεν είναι ανέφικτο και μπορεί να ξεπεράσει τις 2000 θερμίδες. Λογικά αν ήσουν τυπική τις άλλες μέρες δε θα παχύνεις, αλλά σίγουρα θα χάσεις τελικά λιγότερο από ό,τι θα έχανες χωρίς αυτή τη μέρα.
  6. τα light προϊόντα δεν έχουν θερμίδες. Τα light μπορεί να μην έχουν ζάχαρη ή να μην έχουν λιπαρά ή κανένα από τα 2. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και θερμίδες. Από κάτι είναι φτιαγμένα. Με εξαίρεση τα light αναψυκτικά που πραγματικά δίνουν ελάχιστες θερμίδες, για τα υπόλοιπα θα πρέπει να μελετάς τις ετικέτες και να πράττεις αναλόγως.
  7. το κρέας είναι παχυντικό και αν το κόψω θα αδυνατίσω. Το κρέας είναι συνυφασμένο με τα λιπαρά, τα οποία όμως σε ένα καθαρό κομμάτι κρέας δεν υπάρχουν. Η αλήθεια είναι πως σε ένα τραπέζι, το λιγότερο παχυντικό φαγητό (εκτός από τη σαλάτα) είναι το κρέας και σίγουρα τα συνοδευτικά και τα ορεκτικά θα σε επιβαρύνουν περισσότερο. Καλό είναι να θυμάσαι ότι η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψή της μέσα στην ημέρα!