Στο έντερό σου ζουν μικροοργανισμοί και όσο σιχαμένο και αν ακούγεται, θα πρέπει να φροντίζεις για την ισορροπία τους. Όταν αυτά τα βακτήρια είναι σε καλή κατάσταση, φαίνεται πως όλος ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Συνήθως επηρεάζονται από τη συχνή χρήση αντισυλληπτικών, αντιβιοτικών και δυστυχώς και από το στρες… Και τι μπορεί να πάθει κανείς αν καταστραφεί το μικροβίωμά του; Σε πρώτη φάση να έχει πρηξίματα, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα και όχι μόνο! Το μικροβίωμα επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, τη διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα και το αδυνάτισμα (αφού οι μικροοργανισμοί αυτοί, καθορίζουν το πώς διαχειρίζεται ο οργανισμός την τροφή).
Στην πράξη ο μόνος τρόπος για να φροντίσεις τη χλωρίδα του εντέρου σου είναι μέσω της διατροφής. Αυτό που χρειάζεσαι είναι:
- προβιοτικά: πρόκειται για κάποιους μικροοργανισμούς οι οποίοι αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του. Τα βρίσκουμε στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, δηλαδή γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, ελιές σε άλμη, μαλακά τυριά πχ. gouda, ψωμί με προζύμι, τουρσί και ξινολάχανο
- πρεβιοτικά: είναι συστατικά που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα και ευνοούν την ανάπτυξη και διατήρηση του μικροβιώματος. Τα βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης
Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, για να κρατήσεις υγιές το μικροβίωμά σου:
- ισορροπημένη και υγιής διατροφή (όχι πολλά λιπαρά, όχι πολλή ζάχαρη)
- προσοχή στο γιαούρτι που θα καταναλώσεις (ορισμένα δεν περιέχουν προβιοτικά, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεσαι τις ετικέτες στη συσκευασία)
- μη διστάσεις να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα αν έχει διαταραχτεί η χλωρίδα του εντέρου σου (ή αν έχεις σκοπό να πάρεις αντιβίωση)