Η ποικιλία των νηστίσιμων/ χορτοφαγικών τροφίμων είναι πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα διατροφικά. Τι σου προσφέρουν αυτές οι τροφές; Αξίζει να τις δοκιμάσεις;

  • τυρί νηστίσιμο: αποτελείται από άμυλο (συνήθως πατάτα ή ρύζι) και λιπαρά (έλαιο καρύδας ή άλλο λίπος). Φαίνεται πως έχει παρόμοιες θερμίδες με το κοινό τυρί και λιγότερη χοληστερόλη. Δεν αποτελεί λύση για κάποιον που χρειάζεται κάποιο υποκατάστατο πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά σίγουρα για την περίοδο της νηστείας είναι μια καλή επιλογή για περισσότερες γευστικές εναλλακτικές
  • φυτικό γάλα (σόγιας, αμυγδάλου, φουντουκιού κλπ): με λιγότερες θερμίδες από το κανονικό (με εξαίρεση όσα έχουν πρόσθετη ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα) αλλά αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου, είναι σίγουρα μια τροφή που καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Είναι σωτήριο για όποιον έχει δυσανεξία στη λακτόζη, περιέχει πρωτεΐνες και αρκετές βιταμίνες ανάλογα με το είδος του. Καταναλώνεται σκέτο, με δημητριακά, μέσα σε smoothies κλπ
  • κιμάς σόγιας: δεν περιέχει χοληστερόλη και ζωικά λιπαρά. Περιέχει όμως πρωτεΐνες, μαγνήσιο, αλάτι και υδατάνθρακες (που δεν έχει το κρέας). Λόγω της σύστασής του, χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση από όσους κάνουν ειδική διατροφή, καθώς δεν αποτελείται μόνο από πρωτεΐνες. Δίνει ωστόσο, λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τον κοινό κιμά και σαφώς αρκετές επιλογές στο μαγείρεμά του
  • τόφου: φτιάχνεται από σόγια και μοιάζει με λευκό τυρί. Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικό καθώς περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, χαλκό, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και αρκετά αμινοξέα. Δίνει 118 θερμίδες ανά 100 γραμμάριο τη στιγμή που η αντίστοιχη τιμή για τη φέτα είναι περίπου για 35 γραμμάρια. Έχει χαμηλή χοληστερόλη και νάτριο, οπότε μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υπέρταση