Η σωστή διατροφή είναι κοινή για όλους. Υπάρχουν όμως, ορισμένα σημεία στη γυναικεία διατροφή που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή!

Σίδηρος

Με τις απώλειες λόγω περιόδου ή και λόγω αμέλειας (τη στιγμή που οι περισσότερες γυναίκες θα προτιμήσουν μια μακαρονάδα από μια μπριζόλα), είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης. Το σώμα όμως χρειάζεται τον σίδηρο για να μεταφέρει το οξυγόνο στους μυς, για πνευματική διαύγεια, υγιή μαλλιά, αλλά και για ενέργεια. Ο κύριος στόχος είναι ο αιμικός σίδηρος, δηλαδή κυρίως το κρέας. Εναλλακτικά, προτείνονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Ασβέστιο

Καλύτερα να δράσεις προληπτικά παρά διορθωτικά. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις για τη διατήρηση της υγείας των οστών σου, με δεδομένο πως συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες παρατηρείται οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Το ασβέστιο είναι πολύτιμο και για τη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς και για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Τα γαλακτοκομικά, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα φασόλια θα σου δώσουν τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεσαι.

Μαγνήσιο

Το φυσικό χαλαρωτικό του οργανισμού, θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι καλύτερα, θα σε γλιτώσει από τις κράμπες και θα βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου σου. Πολύτιμο για τους πόνους της περιόδου, είναι ένα συστατικό sos στη διατροφή σου. Θα το βρεις στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα όσπρια και αρκετά λαχανικά.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τη διάθεση. Μια από αυτές, το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για τη γονιμότητα και συχνά δίνεται και σαν συμπλήρωμα. Μεταξύ των άλλων δράσεων, το φυλλικό οξύ σχετίζεται και με την απορρόφηση του σιδήρου. Το συκώτι, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα θαλασσινά είναι μερικά από τα τρόφιμα στα οποία θα βρεις αυτές τις βιταμίνες.

(όπως δημοσιεύτηκε στο shape.gr)