Οι σούπες δεν αποτελούν πλέον μόνο μια παιδική ανάμνηση, ούτε ένα τρόφιμο που προορίζεται αποκλειστικά για το κρυολόγημα. Με άπειρες γευστικές επιλογές έχουν αναχθεί στο ιδανικό comfort food και μπορεί να είναι αρκετά θρεπτικές ή αρκετά επιβαρυμένες θερμιδικά, ανάλογα με την σύσταση τους. Έχουν γίνει τόσο της μόδας, που πλέον καταναλώνονται όλες τις εποχές και όχι μόνο τον χειμώνα.

Οι περισσότερες σούπες μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα λαχανικά της εποχής και να προσλάβουμε τα θρεπτικά συστατικά τους σε αρκετά συμπυκνωμένη μορφή. Χάρη στις φυτικές τους ίνες αποτελούν μια καλή επιλογή είτε για πρώτο πιάτο (αν περιέχουν μόνο λαχανικά) είτε για κυρίως, ειδικά για όσους κάνουν δίαιτα. Δεν είναι μόνο όμως, το θέμα του κορεσμού που θα βοηθήσει στο αδυνάτισμα αλλά και η πρόσληψη αρκετών γραμμαρίων φυτικών ινών, που έχει βρεθεί πως λειτουργεί θετικά στην απώλεια βάρους.

Οι σούπες οι οποίες περιέχουν και κάποια πηγή πρωτεΐνης, δηλαδή κάποιο κρέας και τα κόκκαλα του, μας δίνουν πολλές θρεπτικές ουσίες. Η προσθήκη δηλαδή των κοκκάλων δεν θα δώσει μόνο νοστιμιά, αλλά και βιταμίνες και θα μας γλιτώσει από όλα τα συντηρητικά και τα πρόσθετα των συσκευασμένων εναλλακτικών που βρίσκουμε στο εμπόριο. Συγκεκριμένα στις κρεατόσουπες ή στις κοτόσουπες περιέχεται ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορος, συστατικά πολύτιμα για όλους, αλλά ειδικά για τα άτομα που αθλούνται. Ακόμη θα βρούμε χονδροϊτίνη, η οποία βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, αμινοξέα με πλούσια αντιοξειδωτική δράση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από ένα απλό γεύμα όμως, οι σούπες μπορούν να μεταμορφωθούν σε θερμιδικές βόμβες, αν στην συνταγή γίνουν οι λάθος προσθήκες. Η κρέμα γάλακτος, το μπέικον, τα κρουτόν (ουσιαστικά τηγανισμένο ψωμί), το βούτυρο, το ελαιόλαδο και τα  ζυμαρικά, όταν προστίθονται σε υπερβολικές ποσότητες, ακόμα και οι ξηροί καρποί, είναι υλικά που επιβαρύνουν σημαντικά την θερμιδική αξία του πιάτου μας. Επίσης, αν σε αυτές προστεθεί κάποιο λιπαρό κομμάτι κρέατος ή η πέτσα από το κοτόπουλο, τότε όλα τα λιπαρά θα μεταφερθούν στο ζουμί και θα τα καταναλώσουμε ακόμα και αν αφαιρέσουμε μετά το μαγείρεμα το ορατό λίπος.

Η πολτοποίηση των σουπών, το να τις κάνουμε βελουτέ δηλαδή, δίνει μια περισσότερο ευχάριστη υφή στο πιάτο μας και συγχρόνως κάνει το φαγητό πιο εύπεπτο. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε το φαγητό πιο γρήγορα και ίσως να φάμε και μεγαλύτερη ποσότητα. Επίσης, το γεγονός πως είναι πιο εύπεπτο ενδεχομένως να μας κάνει να πεινάσουμε σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Επιλέγοντας λοιπόν, λαχανικά εποχής, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και βάζοντας λίγο ελαιόλαδο, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις σούπες χωρίς τύψεις και να επωφελούμαστε των σημαντικών ιδιοτήτων τους.