Ενθουσιασμός και δάκρυα συγκίνησης για τους οπαδούς των smoothies (δηλώνω περήφανη και εγώ μία από αυτούς), τώρα τα smoothies σερβίρονται και σε μπολάκια και τρώγονται με το κουτάλι! Τα smoothie bowls είναι πιο πυκνά από τα απλά smoothies και καταναλώνονται σαν κύριο γεύμα (είτε πρωινό είτε κάποιο άλλο γεύμα), καθώς εκτός από το ρευστό μέρος τους έχουν και στέρεα πρόσθετα όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς και ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Με λίγη καλή και διαιτητική διάθεση, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν και το παγωτό, εφόσον περιέχουν συχνά κατεψυγμένα φρούτα τα οποία όταν πολτοποιηθούν στο μπλέντερ, θυμίζουν γρανίτα.

Πώς όμως φτιάχνουμε ένα smoothie bowl; Καταρχάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνταγή για το αγαπημένο μας smoothie αφαιρώντας όμως το μισό περίπου υγρό π.χ. γάλα/ χυμό/ παγάκια κ.λ.π. και στη συνέχεια να προσθέσουμε τα toppings της επιλογής μας. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι εξαρχής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξής συνδυασμό: κάποια πρωτεΐνη όπως γιαούρτι ή βούτυρο από ξηρούς καρπούς + κάποιο υγρό (σε μικρή ποσότητα) όπως γάλα ή χυμό ή παγάκια + φρούτα (θα μπορούσαμε και να τα έχουμε καταψύξει). Όλα αυτά τα χτυπάμε στο μπλέντερ για να αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα προσθέσουμε το στέρεο τρόφιμο, π.χ. τριμμένα μπισκότα χωρίς ζάχαρη, μούσλι, ξηρούς καρπούς κ.λ.π. Οι πιο… «προχωρημένοι» μπορούν να προσθέσουν στο αρχικό μείγμα και πράσινα λαχανικά όπως baby σπανάκι ή kale.

Πρόταση: ½ γιαούρτι + ½ μπανάνα (καλύτερα κατεψυγμένη) + ½ πολύ ώριμο αβοκάντο + ½ κουτ. του γλυκού μέλι + 2-3 παγάκια (ανάλογα με το πόσο αραιό το θέλουμε). Σε αυτό προσθέτουμε 1 κουτ. της σούπας σταφίδες, 1 κουτ. της σούπας βρώμη και γαρνίρουμε με λίγο ταχίνι.

Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι που να μην έχουμε ξαναφάει;