Αν κάνεις διαρκώς κοιλιακούς, αλλά διαπιστώνεις πως η κοιλιά σου δεν είναι ποτέ φλατ, τότε δεν είναι θέμα χαλάρωσης, αλλά ζήτημα κοιλιακού λίπους. Υπάρχουν 2 είδη κοιλιάς: πρώτο το σπλαχνικό ή αλλιώς ενδοκοιλιακό λίπος το οποίο περιβάλλει τα όργανα και είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και δεύτερο το κλασσικό λιπάκι (όπως και οι υπόλοιπες λιπαποθήκες στο σώμα μας).

Για να μειωθεί το τοπικό λίπος θα πρέπει να έχεις κατά νου, πως έχει μεγάλη σημασία το ωράριο των γευμάτων, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να τρως περίπου ανά 3 ώρες, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί ο οργανισμός κυρίως λίπος για τις ανάγκες του. Έπειτα, είναι πολύ καίριας σημασίας το να εισάγεις την αερόβια άσκηση στην καθημερινότητα σου, με λίγα λόγια θα πρέπει να ιδρώσεις για να δεις αποτέλεσμα. Κάτι που ακόμα πρέπει να θυμάσαι είναι πως αυτός ο τύπος παχυσαρκίας, σχετίζεται με προδιάθεση για ζάχαρο, οπότε οι υδατάνθρακες που καταναλώνεις θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μη επεξεργασμένοι (μαύρα μακαρόνια, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και λοιπά). Τέλος, έχει βρεθεί πως το ασβέστιο και τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν σημαντικά στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Σε περίπτωση που μιλάμε και για σπλαχνικό λίπος, τότε θα πρέπει να κάνεις περισσότερες και ριζικότερες αλλαγές στη διατροφή σου! Είναι σημαντικό να περιορίσεις ή να κόψεις το αλκοόλ και τη ζάχαρη γιατί αυτά τα δύο ένοχα συστατικά έχει βρεθεί πως το αυξάνουν.

Μην ξεχνάς τέλος, πως η περιφέρεια της κοιλιάς, μπορεί να είναι αυξημένη και από άλλους παράγοντες οι οποίοι δεν σχετίζονται με το λίπος. Μπορεί να έχεις κοιλιά λόγω δυσκοιλιότητας, λόγω στρες, λόγω ευερέθιστου εντέρου ή μετά από τον τοκετό. Σύμφωνα λοιπόν, με το τι σου συμβαίνει, θα πρέπει να κάνεις και τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις. Σε όλα πάντως, τα προβλήματα της κοιλιάς, σίγουρα οι κοιλιακοί βοηθούν!