Η μόδα της διατροφής επιτάσσει την επιστροφή στα φυσικά και ακατέργαστα τρόφιμα. Μπορούμε πλέον να βρούμε παντού βιολογικά προϊόντα, ενώ η έκφραση «μη επεξεργασμένα» εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στις συσκευασίες των τροφίμων. Πρόκειται για μια ευτυχή αλλαγή στα διατροφικά δρώμενα, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την υγεία μας. Από αυτή τη στροφή της διατροφής, αναδείχθηκε και η ωμοφαγία που έχει πλέον αρκετούς υποστηρικτές.

             H ωμοφαγική διατροφή περιλαμβάνει ουσιαστικά ωμά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και όσπρια, τα οποία θεωρούν «ζωντανά «τρόφιμα». Ενδεχομένως κάποιος μπορεί να προσθέσει και προϊόντα ζωικής προέλευσης, αρκεί να μην είναι επεξεργασμένα και το κυριότερο να έχουν μαγειρευτεί σε θερμοκρασία μέχρι 47 βαθμούς Κελσίου, αλλά όπως είναι λογικό οι περισσότεροι ωμοφάγοι είναι χορτοφάγοι. Πάνω από τη θερμοκρασία των 47 βαθμών, οι ωμοφάγοι θεωρούν πως καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά. Η δυσκολία στην εφαρμογή αυτής της διατροφή είναι προφανής. Τα άτομα που την ακολουθούν ωστόσο, χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους για την προετοιμασία των φαγητών τους, όπως η αφύγρανση (αποξηραίνουν τα τρόφιμα), η παρασκευή χυμών και η παραγωγή φυτρών από διάφορους καρπούς.

            Τα πλεονεκτήματα της ωμοφαγίας είναι η πρόσληψη άφθονων θρεπτικών συστατικών όχι μόνο λόγω της ωμής μορφής των τροφών, αλλά και λόγω της αναγκαστικής κατανάλωσης αρκετών φρούτων και λαχανικών. Χάρη στις πολύτιμες βιταμίνες και στα ιχνοστοιχεία, ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα, ο μεταβολισμός ενεργοποιείται και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στην επιδερμίδα.

            Από την άλλη πλευρά, αυτή η διατροφή είναι «αντικοινωνική» από τη στιγμή που περιορίζει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές. Για την εφαρμογή της επίσης, χρειάζεται συγκεκριμένος εξοπλισμός ο οποίος είναι αρκετά δαπανηρός. Ακόμα όμως και να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, χρειάζεται ολική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε σχέση με τις κοινές. Σε διατροφικό επίπεδο, είναι πιθανό να προκαλέσει έλλειψη σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο, ειδικά για την ομάδα των χορτοφάγων ωμοφάγων. Ακόμα όμως, και για εκείνους που τρώνε ζωικά προϊόντα, υπάρχει ο κίνδυνος από την αμφίβολη ασφάλεια των τροφίμων (εφόσον δεν ψήνονται) και την ανάπτυξη μικροβίων. Με αυτά ως δεδομένα, η ωμοφαγία δεν είναι καλή ιδέα για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη,  για ασθενείς και για εγκύους.

            Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα συστατικά των τροφών σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφονται με το μαγείρεμα αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα, οι πρωτεΐνες για παράδειγμα είναι αρκετά ανθεκτικές. Υπάρχουν βέβαια, και οι εξαιρέσεις όπως το λυκοπένιο της ντομάτας, του οποίου η βιοδιαθεσιμότητα αυξάνεται με το μαγείρεμα. Ακόμη, ανάλογα με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος κάθε ατόμου, μπορεί τα ωμά τρόφιμα να μην είναι καθόλου ανεκτά. Οι ωμοφάγοι τέλος, βασίζονται στη θεωρία ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφών. Κάτι τέτοιο όμως, δε φαίνεται να ισχύει καθώς ο οργανισμός είναι σε θέση να χωνέψει μόνος του όλες τις τροφές.

            Τι γίνεται με το αδυνάτισμα; Πραγματικά είναι πιθανό κάποιος να αδυνατίσει με τη βοήθεια της ωμοφαγικής διατροφής, λόγω του έντονου περιορισμού των τροφών. To ίδιο δηλαδή θα συνέβαινε και σε οποιαδήποτε διατροφή που θα επέτρεπε τόσο μικρή ποικιλία στις επιτρεπόμενες τροφές. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αυτό τα καθιστά αρκετά χορταστικά, ενώ είναι και αρκετά χαμηλά σε θερμίδες.

            Με προσεχτικό σχεδιασμό και συνδυασμό τροφίμων, όλες οι διατροφές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.