Την ερώτηση πιθανώς τη γνωρίζεις, όπως και το ότι σου δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αυτά που δε γνωρίζεις για το μέλι όμως, είναι τα εξής:

  • θεωρείται καλύτερο για τον οργανισμό, καθώς δεν ανεβάζει με τον ίδιο τρόπο το ζάχαρο στον οργανισμό, οπότε για να το πούμε απλά “καίγεται” πιο εύκολα
  • έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ικανότητες
  • θεωρείται αντιφλεγμονώδες
  • περιέχει σίδηρο (πολύ καλή λύση σε περίπτωση αναιμίας)
  • βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βελτιώνοντας τόσο την υγεία του εντέρου όσο και του στομαχιού
  • αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό
  • είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές ουσίες
  • συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι πολύτιμος σύμμαχος στα κρυολογήματα
  • δίνει ενέργεια
  • μαλακώνει το λαιμό
  • βοηθάει στη χαλάρωση και στον ύπνο
  • περιέχει πληθώρα ιχνοστοιχείων και ενζύμων

Αντίθετα η ζάχαρη δεν προσφέρει κάτι στον οργανισμό, παρά μόνο θερμίδες και τερηδόνα!

Υποσημείωση 1: Το χαρουπόμελο για το οποίο γίνεται συχνά λόγος, δίνει γλυκιά γεύση έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περίπου τις μισές θερμίδες.

Υποσημείωση 2: Το σιρόπι σφενδάμου φαίνεται πως έχει λιγότερες θερμίδες από το μέλι και τη ζάχαρη και είναι καλύτερη επιλογή για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Και τα δύο ωστόσο, δεν έχουν τις ιδιότητες του μελιού.