Η ανάγκη για αδυνάτισμα γίνεται λίγο πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες. Και για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Μειώνουμε το φαγητό, αυξάνουμε την ώρα που γυμναζόμαστε, πίνουμε νερό με λεμόνι, τρώμε τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, το έχουμε δοκιμάσει. Για αυτό λοιπόν, αποφάσισα να σου συστήσω μερικά νέα ροφήματα που βοηθούν στο γρήγορο αδυνάτισμα και που ξέρω ότι θα μπεις στον πειρασμό να αποκτήσεις. Κατά πάσα πιθανότητα δεν τα ξέρεις, αλλά μπορείς να τα βρεις σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά.

Τα ονόματά τους έχουν ως εξής: μάτσα, μάκα, μορίνγκα, φυτολάκα, αψιθιά. Όχι, μην ταράζεσαι! Δεν είναι προϊόντα που έχουν έρθει από κάποιον άλλο πλανήτη. Είναι φυσικά προϊόντα που μπορείς να τα προσθέσεις σε διάφορες συνταγές ή να τα απολαύσεις σαν ρόφημα. Ακόμα δηλαδή και να μην μπορείς να ανεχτείς τα ζεστά αυτήν την εποχή, μπορείς απλά να προσθέσεις πάγο και να δημιουργήσεις το ιδανικό αφέψημα που θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις.

Εγώ δεν έχω να σου πω κάτι περαιτέρω. Δίνω το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Κλειώ Δημητριάδου, η οποία μας εξηγεί πως αυτά τα μαγικά συστατικά που προσθέτουμε στο νερό (και όχι μόνο) και βοηθούν στη γρήγορη απώλεια βάρους!

Μάτσα
Πρόκειται για ένα τσάι με ιδιαίτερο πράσινο χρώμα και καταγωγή από την Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία η κατανάλωσή του συνδέεται με συγκεκριμένη ιεροτελεστία τεσσάρων ωρών, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από την υψηλή κοινωνία. Η ιδιαιτερότητά του όμως, δε βρίσκεται μόνο στο τελετουργικό του, αλλά και στις απίστευτες ιδιότητές του εφόσον έχει 130 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κοινό πράσινο τσάι. Ακόμη, βοηθά στην ετοιμότητα, την ενέργεια και την καταπολέμηση της κούρασης, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, έχει αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και τέλος ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό που ίσως σου φανεί πολύ ενδιαφέρον είναι πως βοηθάει το μεταβολισμό και συνεπώς συμμετέχει στη διαδικασία του αδυνατίσματος.

Μάκα
Είναι μια ρίζα που καλλιεργούν οι Περουβιανοί από το 1600! Η χρήση της αρχικά είχε θεραπευτική μορφή καθώς προοριζόταν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της μνήμης, τη ρύθμιση των ορμονών και τη θεραπεία της αναιμίας. Θεωρείται πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα περιέχει σίδηρο, μαγγάνιο, ιώδιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο. To κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της σκόνης είναι πως βοηθάει στο αδυνάτισμα χάρη στην ιδιότητά της να δίνει ενέργεια (άρα και επιπλέον καύσεις) και να καταπολεμά το στρες, έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της δίαιτας.

Μορίνγκα
Θεωρείται πολύτιμο superfood, λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης του. Με καταγωγή από την Ινδία, είναι μια σκόνη που πίνεται σαν αφέψημα αλλά προστίθεται και σε διάφορες συνταγές πχ. smoothies. Περιέχει βιταμίνη Α, Ε, C, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνη. Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά την καρδιαγγειακή, ηπατική και εγκεφαλική λειτουργία. Στον τομέα του αδυνατίσματος η κύρια βοήθειά του είναι πως φαίνεται ότι ρυθμίζει το σάκχαρο. Σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος, το σταθερό σάκχαρο φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία της δίαιτας. Ταυτόχρονα, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες που συνεισφέρουν στον κορεσμό και έχει και διουρητικές ικανότητες και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνει την κατακράτηση υγρών

Φυτολάκα
Είναι ένα βότανο που μας έρχεται από τη βόρειο Αμερική. Βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, των ρευματισμών. Είναι τονωτικό και σε μεγάλες ποσότητες έχει βρεθεί πως αποκτά καθαρτική και εμετική δράση. Κάποια μέρη του φυτού από το οποίο προέρχεται είναι δηλητηριώδη, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα φύλλα του έχουν λιποδιαλυτική δράση και ταυτόχρονα διουρητική. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται χρήσιμο για το αδυνάτισμα

Αψιθιά
Πρόκειται για ένα βότανο με αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι αρωματικό φυτό αλλά χρησιμοποιείται και σε λικέρ. Καταναλώνεται κυρίως σαν αφέψημα και είναι γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες (μεταξύ των οποίων βελτιώνει και την όρεξη), για τη βοήθεια που παρέχει στο πεπτικό σύστημα, για την αντιπυρετική, αντισηπτική και διουρητική του δράση. Οι διουρητικές του ικανότητες σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στο μεταβολισμό των λιπών, την καθιστά ένα βότανο βοηθητικό για το αδυνάτισμα

(όπως δημοσιεύτηκε στο tlife.gr)