Μια μόδα που ξεπήδησε από το χώρο του body building και προχωράει σταθερά προς το χώρο του fitness και του αδυνατίσματος γενικότερα, το “carb cycling” είναι η νέα τάση. Τι σημαίνει κυκλική λήψη υδατανθράκων; Σημαίνει ότι ορισμένες μέρες υπάρχει σημαντικός περιορισμός στους υδατάνθρακες και κάποιες άλλες η πρόσληψη είναι σχετικά υψηλή. Οι πολλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται τις ημέρες που υπάρχει η φυσική δραστηριότητα (ώστε να μπορούν να μεταβολιστούν) και οι λίγοι τις υπόλοιπες ημέρες. Σε πρώτη φάση δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με μια διατροφή που αφορά άτομα που κάνουν γυμναστική και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Σε αυτούς χρειάζονται και οι πολλοί υδατάνθρακες ώστε να αυξήσουν την επίδοση και την αντοχή τους.

            Παρ’ όλο που δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπως είναι λογικό, κάποιος που κάνει 1-2 φορές την εβδομάδα λίγη άσκηση χαμηλής έντασης, ίσως δεν έχει νόημα να αυξομειώνει την ποσότητα των υδατανθράκων που θα προσλάβει, πόσο μάλλον κάποιος που δεν κάνει κάποια άσκηση. Αυτό που πρέπει να έχεις στα υπόψιν είναι ότι μιλάμε για μια ιδιαιτέρως προσεγμένη και μετρημένη διατροφή. Όπως είναι λογικό, υπάρχει περιορισμός και στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά (ώστε να υπάρχει και η ανάλογη απώλεια βάρους). Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες διατηρούνται σταθερές και το έλλειμμα που δημιουργείται από τους υδατάνθρακες αναπληρώνεται από τα λιπαρά. Ακόμα λοιπόν, και αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των λιπαρών τις ημέρες με τους λίγους υδατάνθρακες, ενώ δεν είναι απίθανο τις ίδιες ημέρες να παρατηρηθούν διατροφικές ελλείψεις.

            Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη διατροφή. Η μέθοδος αυτή όταν λέει λίγους υδατάνθρακες εννοεί 30 γρ. (πχ 1 φέτα ψωμί και 1 φρούτο). Αυτό σε συνδυασμό με την επόμενη μέρα που περιέχει τους πολλούς υδατάνθρακες (200 γρ., όχι και τόσοι πολλοί, σε περίπτωση που ονειρεύεσαι free day με μακαρονάδες), δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα, ειδικά αν δε γυμνάζεσαι αρκετά. Οι υδατάνθρακες βέβαια θα πρέπει να είναι «καλοί» και όχι ό,τι να’ ναι όπως προκύπτει από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. 

            Μένει λοιπόν να γίνουν αρκετές ακόμη έρευνες για να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Αν ωστόσο, συγκρίνουμε αυτή τη διατροφή με κάποια που έχει μόνο χαμηλούς υδατάνθρακες (όπως η Atkins) σαφώς και υπερτερεί. Επίσης, οι υποστηρικτές της, ισχυρίζονται πως με αυτή την εναλλαγή, ο οργανισμός, ξεγελιέται και δεν υπάρχουν περίοδοι που να «κολλάει». Μειώνοντας τις θερμίδες βέβαια, ακόμα και με διάφορους συνδυασμούς και αναλογίες υδατανθράκων-πρωτεϊνών-λίπους, η απώλεια βάρους είναι αναμενόμενη. Όπως και να έχει επειδή αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος διατροφής, καλό είναι αν θελήσεις να κάνεις το πείραμα να μην το κάνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.