Πρόκειται για μία διατροφή η οποία βασίζεται σε υψηλή κατανάλωση λίπους, μέτρια πρωτεϊνών και σημαντικό περιορισμό των υδατανθράκων. Ουσιαστικά δηλαδή, μιλάμε για μία δίαιτα που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια) και απαγόρευση των δημητριακών, του ψωμιού, των ζυμαρικών, το γλυκών κλπ. Φαίνεται πως έχει απασχολήσει σημαντικά την επιστημονική κοινότητα και πως γίνονται αρκετές έρευνες πάνω σε αυτή. Για να καταλάβεις σε τι βασίζεται, αρκεί να ξέρεις ότι η κέτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία στην οποία μπαίνει οργανισμός όταν δεν καταναλώνεις υδατάνθρακες. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρησιμοποιούν γλυκόζη για τις διάφορες λειτουργίες τους, αλλά σε περίπτωση έλλειψης αυτής, αναγκάζονται και βρίσκουν άλλες πηγές ενέργειας, δηλαδή λιπαρά οξέα. Ένα μέρος των λιπαρών οξέων μετατρέπεται στο συκώτι σε κετόνες και αυτές οι κετόνες χρησιμοποιούνται για να ζήσει οργανισμός.

Προφανώς, από άποψη αδυνατίσματος πρόκειται για μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδο (αν και ιδιαίτερα περιοριστική και αντικοινωνική). Οι έρευνες που έχουν γίνει υποστηρίζουν πως η κετογενική δίαιτα έχει θετικές επιδράσεις: σε περίπτωση επιληψίας, στη ρύθμιση του σακχάρου σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη, πιθανώς στην ρύθμιση της όρεξης και υπό έρευνα και στη νόσο Alzheimer. 

Υπάρχει βέβαια το μεγάλο ΑΛΛΑ στην όλη υπόθεση! Υπάρχουν αρκετές παρενέργειες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη διατροφή: υπογλυκαιμία, δυσκοιλιότητα, μειωμένη ποιότητα ύπνου, περιορισμένη επίδοση σε αθλητικές δραστηριότητες, άσχημη αναπνοή, αίσθηση κούρασης, ακόμα και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Το ερώτημα είναι αν θέλεις τόσο πολύ να χάσεις βάρος που είσαι διατεθειμένος να κάνεις μια τόσο στερητική διατροφή, γιατί δεν ακολουθείς απλά ένα πιο φυσιολογικό διατροφικό πλάνο; Η στέρηση μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων είναι πολύ πιθανό μακροπρόθεσμα να σου φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η απόλαυση του φαγητού, η γεύση, η κοινωνική δραστηριότητα μέσω από αυτό, δεν αντικαθίστανται από τίποτα… Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Δεν είμαι και τόσο σίγουρη…