Ένα αδύνατο σώμα είναι απαραίτητα και ένα υγιές σώμα; Και αντίστροφα, ένα υπέρβαρο άτομο είναι σίγουρα και ένα άτομο με παθολογικά προβλήματα; Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο! Ένας μανιώδης καπνιστής 60 κιλών δεν είναι με τίποτα περισσότερο υγιής από έναν super αθλητικό τύπο 90 κιλών και ας δούμε αναλυτικά το γιατί:
- ο δείκτης «υγεία» σε καμία περίπτωση δεν περιγράφεται μόνο από έναν αριθμό σε μία ζυγαριά. Έχει να κάνει με πάρα πολλές συνιστώσες και ναι μια από αυτές είναι και το βάρος, αλλά δεν είναι η μοναδική. Το γενικότερο lifestyle (που εδώ που τα λέμε επηρεάζει και το βάρος) παίζει το μεγαλύτερο ρόλο.
- το «υγιές» βάρος είναι κάτι που μετράμε με βάση μαθηματικές πράξεις. Πρέπει όμως, κανονικά, να λάβουμε υπόψιν μας και τη σύσταση του σώματος. Αν κάποιος κάνει body building για παράδειγμα ή είναι βαρυκόκαλος (ναι υπάρχει και αυτό, καλά τα έλεγε η γιαγιά μας) τότε δεν ισχύει ο γενικός κανόνας.
- το υπερβάλλον βάρος αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για διάφορα νοσήματα. Η λέξη προδιάθεση δε σημαίνει σε καμία περίπτωση σιγουριά.
- υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ υγιούς και ιδανικού βάρους. Στο μυαλό μας δηλαδή το αισθητικά όμορφο (όπως είναι αποδεκτό από τα ΜΜΕ κλπ) έχει ταυτιστεί με το υγιές, χωρίς όμως να έχει καμία σχέση. πχ. μια γυναίκα με ύψος 1.65, σύμφωνα με τα standards της μόδας θα πρέπει να είναι κάτω από 60 κιλά. Σε σχέση όμως με την υγεία της, θα πρέπει να είναι απλά κάτω από 70! Δέκα κιλά κάνουν τεράστια διαφορά!
- αν κάποιος υπέρβαρος αδυνατίσει θα πρέπει τότε, να είναι όσο υγιής είναι και ο αντίστοιχος αδύνατος άνθρωπος. Μια τέτοια υπόθεση μπάζει από παντού. Το ότι αδυνάτισε σημαίνει ότι άλλαξε και συνήθειες; ότι γυμνάζεται; ότι έπαψε να καπνίζει; επίσης πώς αδυνάτισε; τρώγοντας φρούτα και λαχανικά ή με τη δίαιτα dukan που του εκτόξευσε κι άλλο τη χοληστερίνη του;
Ας ξεφύγουμε λίγο από το κόλλημα του βάρους και ας επικεντρωθούμε σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ειδικά αυτήν την περίοδο που θα μας μπουν διάφορες ιδέες στο μυαλό πριν από την παραλία…