Τι συμβαίνει με τη λακτόζη; Ποια η διαφορά του κανονικού γάλακτος με εκείνο που δεν έχει λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που περιέχεται στο γάλα και σχηματίζεται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Στον οργανισμό η λακτόζη διασπάται χάρη σε ένα ένζυμο τη λακτάση, η οποία σε κάποια άτομα απουσιάζει εκ γενετής και σε κάποια άλλα η απουσία του εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Αυτό είναι η γνωστή δυσανεξία στη λακτόζη, που συνοδεύεται από διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, φούσκωμα κλπ. Αν καταναλώσεις κάποιο τρόφιμο το οποίο περιέχει λακτόζη και μέσα στα επόμενα 15-30 λεπτά παρατηρήσεις τα παραπάνω συμπτώματα, δεν είναι απίθανο να έχεις δυσανεξία, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευτείς και τον γιατρό σου. Σε αυτό το σημείο ήρθαν οι γαλακτοβιομηχανίες για να επιλύσουν το πρόβλημα με τη λακτόζη, παράγοντας προϊόντα με μειωμένη ή και καθόλου λακτόζη, τα οποία να είναι ανεκτά από τον πληθυσμό που δεν μπορεί να μεταβολίσει το γάλα. Η διαφορά είναι μόνο αυτή, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη ούτε στο ασβέστιο, ούτε στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τροφίμου.

– Το αγελαδινό γάλα είναι καλής ποιότητας; τα τελευταία χρόνια έχουν

ακουστεί πολλά…

Πραγματικά ακούγονται πολλές θεωρίες συνωμοσίας για την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, αλλά οι περισσότερες είναι μόνο θεωρίες. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν τα σημαντικά οφέλη του γάλακτος για τον οργανισμό σου. Το ιδανικό θα ήταν να προτιμάς γαλακτοκομικά βιολογικά, καθώς οι αγελάδες που τρέφονται με χορτάρι, φαίνεται πως παράγουν γάλα με περισσότερες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

– Το γάλα είναι απαραίτητο και για τους ενήλικες;

Το γάλα είναι σημαντικό αλλά όχι απαραίτητο. Στη διατροφική πυραμίδα, μπορείς να βρεις τη σύσταση για δύο μερίδες γαλακτοκομικών ανά ημέρα, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα γάλα. Σε περίπτωση που έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή δε σου αρέσει το γάλα, υπάρχουν και άλλες πηγές ασβεστίου τις οποίες θα μπορούσες να καταναλώνεις όπως το γιαούρτι και το τυρί.

– Τα παιδιά μέχρι ποια ηλικία πρέπει να πίνουν;

O παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει το θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια ή και περισσότερο. Από εκεί και έπειτα, οι σύγχρονες συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, με έμφαση την περίοδο μέχρι τα 25 χρόνια, οπότε και ολοκληρώνεται ο σκελετός. Ο στόχος βέβαια, είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, οπότε το ζήτημα δεν είναι το γάλα αλλά το γαλακτοκομικά ή οι πιθανές εναλλακτικές τους σε περίπτωση δυσανεξίας ή αλλεργίας.

– Όταν λέμε ότι το γάλα είναι άριστη πηγή ασβεστίου, εννοούμε μόνο το αγελαδινό; Τα υποκατάστατα (σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου κλπ.) δεν είναι το ίδιο επαρκή;

Τα υποκατάστατα έχουν λίγο λιγότερο ασβέστιο, αλλά όχι σημαντικά λιγότερο, υπάρχουν εξάλλου εμπολουτισμένα γάλακτα στην αγορά. Η υπεροχή του αγελαδινού (ή του κατσικίσιου) γάλακτος έχει να κάνει με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που είναι σημαντική ειδικά για την ανάπτυξη.

επίσης μερικά λόγια για το αγελαδινό, κατσικίσιο, ξινόγαλα, γαιδούρας

Το ημίπαχο αγελαδινό γάλα αποδίδει 120 θερμίδες ανά ποτήρι, 8 γρ. πρωτεΐνης, 12 γρ. υδατανθράκων και 360 mg ασβεστίου.

Το κατσικίσιο είναι ένα γάλα περισσότερο εύληπτο για το πεπτικό σύστημα και προτιμάται από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Περιέχει 10% περισσότερο ασβέστιο συγκρινόμενο με το αγελαδινό, περισσότερη βιταμίνη Α, Β1 και Β2, ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά του είναι σχεδόν ίδια. Έχει βρεθεί πως προστατεύει από την αθηροσκλήρωση και προτείνεται σαν φρέσκο γάλα για τα παιδιά μετά το μητρικό.

Το ξινόγαλα ή αλλιώς αριάνι είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα το οποίο προκύπτει από τη ζύμωση του γάλακτος με προβιοτικά. Χάρη στα τελευταία έχει ευεργετική δράση για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ σαν σύσταση θυμίζει το αγελαδινό γάλα.

Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα. Η κύρια και εντυπωσιακή δράση του έχει να κάνει με την επούλωση των πληγών και την ελαστικότητα του δέρματος, σε τέτοιο βαθμό που χρησιμοποιείται πλέον στη βιομηχανία καλλυντικών.

Το γάλα σόγιας περιέχει βιταμίνες του συμολέγματος Β καθώς και βιταμίνη D. Παρέχει στον οργανισμό αρκετές φυτικές πρωτεΐνες.

Το γάλα βρώμης είναι πηγή βιταμίνης Α, μια λιποδιαλυτής βιταμίνης που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και καθόλου λακτόζη.

Το γάλα ρυζιού περιέχει βιταμίνη D, B2 και Β12. Είναι μια καλή λύση για τα άτομα που κάνουν άσκηση και χρειάζονται ενέργεια.

To γάλα αμυγδάλου είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε η οποία είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας.

Το γάλα καρύδας είναι πολύ πλούσιο θερμιδικά και συγχρόνως περιέχει κορεσμένα λιπαρά, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να το καταναλώνεις συχνά. Είναι ιδανικό για διάφορες συνταγές ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, ενώ στο εμπόριο μπορείς να βρεις ροφήματα καρύδας με λιγότερες θερμίδες.