Η σχέση μας το φαγητό είναι το λιγότερο μπερδεμένη. Οι διατροφικές διαταραχές αλλάζουν πρόσωπα και δεν είναι μόνο οι γνωστές, για τις οποίες όλοι μας έχουμε λίγο ή πολύ ενημερωθεί. Το συναισθηματικό φαγητό που αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μπορεί να εξελιχθεί σε συναισθηματική υπερφαγία που τελικά, μπορεί να γίνει νευρική βουλιμία. Στην πιο επικίνδυνη μορφή της εμφανίζεται στα άτομα που πάσχουν από ινσουλινο-εξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη και ονομάζεται διαβουλιμία.

Τα άτομα αυτά, περιορίζουν ή παραλείπουν την απαραίτητη δόση της ινσουλίνης για να μπορέσουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, καθώς όσο αυξάνεται η ινσουλίνη είναι περισσότερο πιθανή η αποθήκευση λίπους στο σώμα. Κάτι τέτοιο ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς καταλήγει να είναι επιζήμιο για την υγεία του ασθενούς και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Ένα αρρύθμιστο σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή ακρωτηριασμό. Φαίνεται όμως, πως η εμφάνιση είναι περισσότερο σημαντική και οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές πρακτικές.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιο άτομο (συνήθως γυναίκα) έχει να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο περιορισμό στη διατροφή του, σχεδόν σε όλη του τη ζωή, είναι αναμενόμενο να υπάρχει μια δυσκολία στη δημιουργία υγιούς και φυσιολογικής σχέσης με το φαγητό. Ειδικά σε μικρές ηλικίες και κυρίως στο σχολείο η συνεχής ενασχόληση με την τροφή είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει λάθος βάσεις στη διατροφική συμπεριφορά. Ας σκεφτούμε ένα κοριτσάκι που απαγορεύεται να φάει γλυκό, τη στιγμή που όλοι οι συμμαθητές της τρώνε. 

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για τα διαβουλιμικά άτομα;

Χρειάζεται σωστή ενημέρωση και κινητοποίηση! Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν και να κατανοήσει ο ασθενής πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει η τακτική του. Το σημαντικότερο ωστόσο, είναι να γίνει μια προσπάθεια να βελτιωθεί η σχέση με το σώμα και την εικόνα σώματος, από την οποία ξεκινάει το πρόβλημα. Η αγάπη για τον εαυτό θα φέρει την αλλαγή και την απαλλαγή από αυτή τη δύσκολη διατροφική διαταραχή.

Όπως δημοσιεύθηκε στο pharmacy295.gr