• Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι τα προϊόντα τα οποία προστίθενται στη συνολική διατροφή και τα οποία περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες, αποστάγματα, ή συνδυασμό κάποιων από αυτά. Μπορεί δηλαδή να περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά μπορεί να περιέχουν και κάποια μη απαραίτητες ουσίες. Θεωρητικά χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν κάποια ανεπάρκεια, η οποία όμως για το μέσο πληθυσμό σπάνια υπάρχει. Κατά συνέπεια συνίσταται μέτρο και προσοχή για αποφυγή υπερπρόσληψης κάποιων ουσιών.

  • Τι είναι τα εργογόνα βοηθήματα;

Η λέξη εργογόνος ορίζεται ως αυτός που αυξάνει το δυναμικό για παραγωγή έργου. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα διατροφικά εργογόνα βοηθήματα στα οποία συχνά αποδίδονται μαγικές ιδιότητες. Ωστόσο και αυτά υπάρχει περίπτωση να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες και ακατάλληλες για τον οργανισμό.

  • Θα βελτιώσει τη σωματική απόδοση η κατανάλωση υδατανθράκων αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια ενός αγωνίσματος;

Επειδή η υπογλυκαιμία ή η εξάντληση του μυϊκού γλυκογόνου μπορεί να είναι οι αιτίες της κόπωσης κατά τη διάρκεια άσκηση αντοχής, η χορήγηση συμληρωμάτων γλυκόζης ή υδατανθράκων με άλλη μορφή πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης πιστεύεται ότι καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης και ότι βελτιώνει την απόδοση.

  • Τι θα πρέπει να τρώω μετά από μια σκληρή προπόνηση;

Οι υδατάνθρακες και το λίπος είναι οι βασικές θρεπτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορούν εύκολα να αναπληρωθούν μέσω της διατροφής. Η δίψα είναι αυτή που θα βοηθήσει να ανπληρωθούν και οι απώλειες των υγρών.