Πρόκειται για μια δίαιτα 30 ετών, που παρ’ όλα αυτά βρίσκεται στην κορυφή των καλύτερων διαιτών και για το 2021! Η συγκεκριμένη δίαιτα, διαφημίζει πως βασίζεται στην έμφαση των υγιεινών τροφών και στη δημιουργία νέων υγιεινών συνηθειών, οι οποίες όμως θα πρέπει να παγιωθούν και να γίνουν μόνιμες στην πορεία. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Στη φάση 1, για να χάσει κανείς βάρος με αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να καταναλώνει τρία hmr shakes, 2 hmr κυρίως γεύματα και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Το ζήτημα είναι σε κάθε γεύμα να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, κάτι το οποίο είναι γνωστό και από την μεσογειακή διατροφή. Αυτό που φαίνεται πολύ ενδιαφέρον είναι πως δίνεται μεγάλη σημασία και στην απόλαυση, καθώς αυτή είναι σημαντική και για την τήρηση του προγράμματος αλλά και για την αίσθηση του κορεσμού. Τα shakes αλλά και τα κυρίως γεύματα προκύπτουν από συγκεκριμένα προϊόντα το οποίο σίγουρα είναι περιοριστικό. Τα συσκευασμένα αυτά τρόφιμα έχουν  συγκεκριμένες προδιαγραφές (σύσταση και θερμίδες μέχρι 230). Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ελεύθερα. Υπάρχουν αρκετές προτεινόμενες συνταγές, οι οποίες ωστόσο βασίζονται στα είδη που αναφέραμε.

Η φάση 2 του προγράμματος είναι η λεγόμενη συντήρηση και διαρκεί τέσσερις με οκτώ εβδομάδες. Σε αυτή μειώνονται τα hmr τρόφιμα σε 14 γεύματα την εβδομάδα και ουσιαστικά υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία μέσα στην ημέρα.

Σίγουρα, λοιπόν δεν πρόκειται για μία διατροφή την οποία μπορεί να εφαρμόσει κάποιος ο οποίος μαγειρεύει για όλη την οικογένεια. Η ιδιαιτερότητα των συσκευασμένων τροφίμων είναι πολύ περιοριστική και σίγουρα θα έχει και μεγαλύτερο κόστος, σε σχέση με το να μαγειρεύει κάνεις ένα φαγητό για όλους. Στις χώρες στις οποίες υπάρχουν αυτά τα προϊόντα, η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή τους κατευθείαν στο σπίτι, το οποίο φαίνεται πως είναι αρκετά βολικό και βοηθητικό. 

Σε μία φυσιολογική διατροφή καλό είναι να μην υπάρχουν τόσο συγκεκριμένες απαιτήσεις, ειδικά όταν μιλάμε για την εδραίωση υγιεινών συνηθειών. Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή η δίαιτα δίνει συμβουλές για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, καθώς και για τον τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων, γεγονός πολύ σημαντικό για τη συνέχεια. Σαφώς η αντικατάσταση κάποιων γευμάτων με φρούτα και λαχανικά ή με σκευάσματα συγκεκριμένων θερμίδων δεν μπορεί παρά να είναι αποτελεσματική. Τι βάθος χρόνου όμως έχει ρεαλιστικά αυτή η διαδικασία; Και τι θα συμβεί στην μετάβαση από τα σκευάσματα στη συμβατική διατροφή;