Η μόδα της διατροφής μιλάει διαρκώς για τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις τροφές, ενώ βομβαρδιζόμαστε από προτάσεις για να «αντι-οξειδωθούμε»… Να τα πιάσουμε λίγο από την αρχή;

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες; Είναι ασταθείς ενώσεις που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό και παράγονται όταν ο οργανισμός δέχεται επίθεση! Επίθεση από το στρες, το κάπνισμα, τη ρύπανση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη φαρμάκων αλλά και από ενδογενείς παράγοντες…. Από την καθημερινότητα λοιπόν, που καραδοκεί και μπορεί δυνητικά να μας φθείρει.

Τι είναι το Οξειδωτικό Στρες; Όταν χαθεί η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής των ελεύθερων ριζών και της εξάλειψής τους, μέσω της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών συστημάτων, τότε έχουμε το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Το αποτέλεσμά του είναι η επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και η εμφάνιση πολλών ασθενειών. Το οξειδωτικό στρες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι πάθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν, είναι οι ουσίες που βρίσκουμε σε πολλές τροφές και είναι η ασπίδα του οργανισμού από τα πεζά όπως η αντιγήρανση μέχρι τα πιο σοβαρά όπως ο καρκίνος. Αυτό που πρέπει λοιπόν, να κάνεις για να έχεις και ήσυχη τη συνείδησή σου ότι σε πρόσεξες, είναι να προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα από αυτά τα συστατικά. Ποια είναι αυτά; Οι βιταμίνες Α, Ε, C, D, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και τα φλαβονοειδή. Πού θα τα βρούμε όλα αυτά; ευτυχώς σχεδόν παντού! Φρούτα και λαχανικά, αυγά, κοτόπουλο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί. Η μεσογειακή διατροφή έχει προβλέψει και αν δώσεις λίγη προσοχή σε αυτά που τρως θα παίρνεις και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεσαι.