Το γρήγορο αδυνάτισμα είναι ίσως το πιο αγαπημένο θέμα του διαδικτύου. Από όσα έχεις διαβάσει ξέρεις τι ισχύει και τι όχι; Ας αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε το τοπίο:

Μύθος: όσο πιο χαμηλό θερμιδικά είναι το πρόγραμμα, τόσο πιο γρήγορα θα χάσω.

Αλήθεια: ενώ αυτή η λογική έχει κάποια βάση, εφόσον το αδυνάτισμα έχει να κάνει με ισοζύγιο ενέργειας, από κάποιες θερμίδες και κάτω ο μεταβολισμός μειώνεται και ο οργανισμός παύει να αδυνατίζει. Αν δηλαδή φας πολύ πιο χαμηλές θερμίδες από το βασικό μεταβολισμό σου, είναι πολύ πιθανό να μη χάσεις καθόλου βάρος και το σώμα σου να μπει σε άμυνα. Μια γενική οδηγία είναι να μην πέφτεις κάτω από τις 1000 θερμίδες.

Μύθος: αν χάσω γρήγορα βάρος είναι σίγουρο πως θα το ξαναπάρω

Αλήθεια: πραγματικά η ιδανική απώλεια είναι η σταδιακή. Η ταχύτητα όμως με την οποία θα χάσεις κιλά ειδικά στην αρχή, σχετίζεται και με το αρχικό σου βάρος. Αν είσαι δηλαδή παχύσαρκη και ενταχθείς σε ένα φυσιολογικό πλάνο διατροφής, δεν αποκλείεται να χάσεις και δύο και τρία κιλά την πρώτη βδομάδα. Το αν θα το επαναπροσλάβεις εξαρτάται στη συνέχεια από το πώς θα οργανώσεις τη διατροφή σου.

Μύθος: οι χημικές δίαιτες οδηγούν σε ταχύτερη απώλεια βάρους

Αλήθεια: η συνέπεια στη δίαιτά σου είναι αυτή που θα σε οδηγήσει σε ταχύτερη απώλεια βάρους. Αν το ισοζύγιο ενέργειας που αναφέραμε είναι υψηλό τότε ανεξάρτητα από τα αν η δίαιτα είναι χημική η όχι θα έχεις γρήγορη απώλεια. Το να φας μόνο κρέας είναι αποτελεσματικό ακριβώς επειδή δεν μπορείς να φας μεγάλη ποσότητα σκέτου ψητού, οπότε η θερμιδική σου πρόσληψη μειώνεται σημαντικά.

Μύθος: χάσε 5 κιλά σε 5 μέρες.

Αλήθεια: για να χάσεις ένα κιλό πρέπει να καταναλώσεις 7000 θερμίδες λιγότερες από αυτές που «καις». Για να χάσεις λοιπόν, 5 κιλά πρέπει να μειώσεις 35000 θερμίδες. Αν είσαι μια μέση γυναίκα και καις μαζί με λίγη γυμναστική, ας πούμε 2200 θερμίδες, δηλαδή 11000 θερμίδες για τις 5 μέρες, ακόμα και αν δε φας τίποτα, χρωστάς άλλες 24000 θερμίδες. Αν επιμένεις και θέλεις να αυξήσεις τη δραστηριότητά σου για να τις φτάσεις, θα έπρεπε τη μισή μέρα να τρέχεις…

Μύθος: αν μένω όσο πιο νηστική μπορώ, θα αδυνατίσω γρηγορότερα.

Αλήθεια: αν παραλείπεις γεύματα είναι πολύ πιθανό να «κοιμίσεις» το μεταβολισμό σου, ακόμα και αν οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις είναι οι σωστές. Το ίδιο ισχύει και για την παράλειψη διαφόρων ομάδων τροφίμων που μπορεί να θεωρείς περιττά πχ. σαλάτες, φρούτα κλπ. Η ποικιλία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις τις καύσεις σου.