• Αρχικά κοιτάμε τα συστατικά. Σε αυτά θα βρούμε από τι αποτελείται το τρόφιμα που έχουμε αγοράσει και μάλιστα η σειρά με την οποία καταγράφονται δηλώνει και την ποσότητα στην οποία περιέχεται το κάθε ενα (από το συστατικό με την μεγαλύτερη ποσότητα σε αυτό με τη μικρότερη). Εδώ μπορεί να υπάρχουν και εκπλήξεις… Για παράδειγμα, η ζάχαρη και το αλάτι χρησιμοποιούνται σε διάφορες τροφές χωρίς να μας περνάει από το μυαλό. Επίσης, ένα σύνηθες συστατικό σε μπισκότα και διαφορά γλυκίσματα είναι το φοινικέλαιο το οποίο καλό είναι να μην καταναλώνεται συχνά γιατί σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα (σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας).
  • Στα συστατικά συναντούμε και τα γνωστά Έψιλον η αλλιώς πρόσθετα τροφίμων. Δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ποίημα για την υγεία μας. Πρόκειται για βελτιωτικά γεύσεις, χρωστικές, συντηρητικά κλπ.
  • Κάτω από τα συστατικά συνήθως, αναφέρονται και τα ίχνη ορισμένων τροφών πχ ξηρών καρπών (το οποίο σημαίνει ότι παρασκευάζεται σε περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν και αυτά τα τρόφιμα). Αυτό πρέπει να επισημαίνεται διότι πρόκειται για αλλεργιογόνες τροφές και ο καταναλωτής χρειάζεται να είναι ενήμερος.
  • Έπειτα, βρίσκουμε πινακάκι με τα θρεπτικά συστατικά. Πρώτα να φαίνονται τα στοιχεία για τα 100 γραμ. και στη συνέχεια για την μερίδα (η οποία ορίζεται συνήθως με γραμμάρια). Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι πόσο ζυγίζει συσκευασία για να καταλάβουμε την ποσότητα στην οποία αναφέρεται ο πίνακας. Ακόμη, πρέπει να δούμε πως είναι μερίδα σε σχέση με την συσκευασία. Αν για παράδειγμα έχουμε μία σοκολάτα 100 γραμ. και μερίδα είναι τα 25 γραμ. αυτό είναι το 1/4 . Αν διαβάσουμε μόνο 125 kcal ανά μερίδα αυτό δε σημαίνει ότι αφορά ολόκληρη την σοκολάτα! Τέλος κοιτάμε kcal καI όχι kj.

Υπόλοιπα στοιχεία:

  • Αυτό που έχει σημασία στα λιπαρά είναι τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία αναφέρονται κάτω από το σύνολο των λιπαρών και θα πρέπει να είναι λιγότερα δυνατά με δεδομένο ότι γενικές συστάσεις περιορίζουν την πρόληψη των κορεσμένων λιπαρών κάτω από 10% των συνολικών θερμίδων ιδανικά κάτω από 2 γραμ. / 100 γραμ.). Σημαντικό επίσης, είναι να αποφεύγονται Τα trans λιπαρά οξέα τα οποία επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.
  • Στους υδατάνθρακες θα πρέπει να κοιτάμε τα σάκχαρα, δηλαδή τους απλούς υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα θα μπορούν να είναι τα φυσικά μιας τροφής (πχ των φρούτων Σε ένα χυμό) αλλά ανάλογα με τα συστατικά που διαβάσαμε αρχικά, μπορούμε να καταλάβουμε το αν περιέχεται μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ιδανικά θέλουμε τροφές που να περιέχουνε κάτω από 5 γραμ. απλά σακχαρα / 100 γραμ. προϊόντος.
  • Για το νάτριο το όριο είναι 2 γραμ. για το σύνολο της ημέρας (ιδανικά μέχρι 0,1 γραμ. νατρίου / 100 γραμ. η 0,3 γραμ. αλατιού / 100 γραμ.)
  • Για τις φυτικές ίνες ημερήσια σύσταση είναι τα 25 γραμ. και τις γυναίκες και τα 38 για τους άντρες.