Πάμε να δούμε πως αυτά τα στοιχεία επιδρούν στον οργανισμό μας.

Ελεύθερες Ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς ενώσεις που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό και παράγονται όταν ο οργανισμός δέχεται επίθεση. Επίθεση από το στρες, το κάπνισμα, τη ρύπανση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη φαρμάκων αλλά και από ενδογενείς παράγοντες. Συμπεραίνουμε, ότι όλα τα παραπάνω είναι μέσα από την καθημερινότητα που καραδοκεί και μπορεί δυνητικά να μας φθείρει.

Οξειδωτικό Στρες. Όταν χαθεί η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής των ελεύθερων ριζών και της εξάλειψής τους, μέσω της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών συστημάτων, τότε έχουμε το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Το αποτέλεσμά του είναι η επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και η εμφάνιση πολλών ασθενειών. Το οξειδωτικό στρες έχει διατυπωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά, είναι οι ουσίες που βρίσκουμε σε πολλές τροφές και είναι η ασπίδα του οργανισμού από τα πεζά όπως η αντιγήρανση μέχρι και τα πιο σοβαρά όπως ο καρκίνος. Ας δούμε ποια είναι αυτά: οι βιταμίνες Α,E,C,D, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και τα φλαβονοειδή. Που θα τα βρούμε όλα αυτά; Ευτυχώς σχεδόν παντού, σε φρούτα και λαχανικά, αυγά, κοτόπουλο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί.